Wie kan (of mag) er nog een coronatest aanvragen?

Wel of niet doen, een coronatest aanvragen bij milde klachten. Wie weet het nog?

Is het zinvol om bij milde klachten een coronatest aan te vragen? Immers de wachttijden voor een test zijn al opgelopen tot 72 uur of langer. Of je kunt alleen in een teststraat op meer dan een uur rijden terecht.

Omdat ik bij de zogenaamde “risicogroep” behoor, was ik sneller geneigd om een afspraak te maken voor een coronatest. In juni heb ik mij, vanwege milde verkoudheid, voor het eerst laten testen op corona. Bij de GGD maakte ik een afspraak en kon 3 uur later al terecht bij de teststraat in Goor. De uitslag kreeg ik binnen 24 uur.

Nu in september heb ik alweer 2 dagen milde verkoudheidsklachten en wil ik opnieuw een afspraak maken. Het blijkt deze keer al een hele toer om iemand van de GGD aan de telefoon te krijgen (digitaal lukte helemaal niet omdat geen enkele postcode herkend werd). Pas bij poging 4 mag ik wachten tot er een medewerker beschikbaar is. Daarna “hang” ik een half uur achter een bandje. Tijdens het gesprek met de medewerker blijkt dat ik pas over 3 dagen terecht kan voor een test. Deze keer wordt het Almelo, want ook in Goor en Enschede is pas 3 dagen later een plekje beschikbaar.

Inmiddels waren op donderdag (op woensdag maakte ik de afspraak) mijn klachten weer verminderd en op vrijdagochtend was ik klachtenvrij. Conform het advies van overheid en RIVM maar weer de GGD gebeld om de afspraak af te zeggen. Nu mocht ik pas na poging 6 weer een half uur aan de lijn blijven wachten op een medewerker. Ondertussen las ik in Tubantia dat premier Rutte had bepaald dat de GGD’s de afspraken niet meer tot 72 uur vooruit mogen plannen, maar tot maximaal 48 uur vooruit.

Ik vraag mij af of de druk op het callcenter van de GGD hierdoor niet groter of zelfs te groot wordt. Immers als iemand nu belt en niet binnen 48 uur in een teststraat terecht kan, belt dezelfde persoon de volgende dag opnieuw. Maar inmiddels zijn er die dag ook weer nieuwe mensen bijgekomen die een afspraak willen maken. Bovendien is door de overheid ook nog eens besloten om zorgpersoneel en leerkrachten voorrang te geven bij het testen. Hierdoor zullen dus nog meer mensen “achteraan in de rij” komen. Zo kom je volgens mij aardig in een vicieuze cirkel terecht.

Zelf ga ik vanaf nu bij milde klachten toch maar wat langer afwachten of deze aanhouden, verergeren of verminderen. Of ik nu wel of niet een testafspraak maak, het advies is om sowieso thuis te blijven bij klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts. Bovendien lijken het op dit moment vooral de (feestvierende?) 30-minners te zijn die corona krijgen. Dan moet ik daar maar een beetje bij uit de buurt blijven.

Tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne