VIDEO Wie is Marja Zandjans?

“Mijn dochter zei: ‘wat ga je er zelf aan doen?'”

Marja Zandjans neemt de raadszetel over van Bram Donkers. Tijd voor een korte kennismaking.

Zandjans is opgegroeid op het platteland van Markelo. Na het atheneum ging ze naar de sociale academie te Hengelo, waar ze ook ging wonen. In 1983 kwam ze in dienst bij de gemeente Hengelo, in eerste instantie om ‘klussen op te knappen’ voor anderen bij sociale zaken.

Zandjans werkte in totaal 30 jaar bij de gemeente Hengelo, in diverse functies binnen het binnen het sociaal domein. De laatste
tien jaar was zij actief als procesmanager met betrekking tot huiselijk geweld situaties en andere zogenaamde ‘multi-probleem’ situaties en crisisimanagement.

Hoewel haar hart nog steeds bij ‘het sociaal domein’ ligt besloot ze tot een koerswijziging: ze nam ontslag en ging een opleiding tot ‘spreker en ritueel begeleider bij uitvaarten’ volgen. Sinds 2014 werkt Zandjans als ZZP-er in de uitvaartbranche, als spreekster (zie ook de website wwww.marjazandjans.nl).

De directe aanleiding om in de politiek actief te worden? Toen ze mopperend tegen één van haar drie dochters opmerkte dat er wel heel weinig vrouwen in de politiek actief zijn, kreeg ze als reactie: ‘Wat ga je er zelf aan doen?’. Na een gesprek met Bram Donkers besloot ze om in de politiek te gaan.

Gevraagd naar haar ambities zegt ze “Ik hoop van harte dat ik mijn inzet voor GL/PvdA kan combineren met mijn werk, want op beide vlakken kun je wat voor anderen betekenen, zo is mijn ervaring.”

Video van de inhuldiging door burgemeester jan Pierik