VIDEO Wekelijkse update Burgemeester Jan Pierik rond de coronacrisis – 17 april 2020

Burgemeester Jan Pierik praat ons iedere vrijdag bij over de ontwikkelingen rond de coronacrisis van de afgelopen week.

Enkele feiten uit het interview van deze week:

Begin deze week leek het er even op dat er veel doden waren in Borne. Gelukkig bleek dat een abuis bericht. Borne telt 6 overledenen.

Iedereen houdt zich bezig met de vraag hoe we verder kunnen na het einde van de intelligente lockdown. Volgende week wordt daar meer over bekend en daar wordt ook in Borne nu volop over nagedacht.

De samenleving, ook in Borne, moet zich er bewust van zijn dat we nog steeds op een hoog plateau zitten met de zieken. Er is weliswaar een daling maar toch nog maar in lichte mate. En het verspreidingsgetal zit nog maar net onder de één. Dus het is nog heel erg twijfelachtig en er is alle reden om voorzichtig te zijn met de verwachting dat de ‘lockdown’ al versoepeld kan worden.

De gemeente heeft contact met de verschillende sectoren en er wordt volop meegedacht over wat er mogelijk zou kunnen zijn, maar de burgemeester verwacht dat de richtlijnen daarover toch vooral vanuit de landelijke overheid zullen worden aangegeven.

Als er na een verlichting van de maatregelen meer mogelijk wordt, legt dat ook extra druk op de handhaving. Er is tot nu toe in Twente een duidelijk en helder beleid. Als dat versoepeld wordt dan heeft dat altijd ruis tot gevolg. De afdeling communicatie van de gemeente is hier druk mee bezig.

De gemeente Borne inventariseert de schade die de coronacrisis tot gevolg heeft. Cijfers daarover zijn nog niet te noemen. Voor de crisis was de gemeente al bezig met forse bezuinigingen. Tegelijk wil de gemeente vooral ook investeren, bijvoorbeeld in de bouw van nieuwe woningen.

Op 30 april zal er een politiek beraad zijn, op 12 mei is er een raadsvergadering. Het presidium besluit op 21 april over de agenda daarvan en over de vergaderingen tot aan het zomerreces.

Er waren wat plannen om in een grote ruimte fysiek te gaan vergaderen, maar de signalen zijn nu sterk dat het zonder veel moeite en kosten ook prima digitaal kan.

In een overleg met het presidium en de fractievoorzitters wordt bepaald welke onderwerpen prioriteit hebben. Een onderwerp voor de raad van 12 mei is bijvoorbeeld de aankoop van het voormalige asielzoekerscentrum.

Wethouder Velten meldde dat er signalen komen van consulenten uit de jeugdzorg dat de veiligheid van kinderen in gevaar aan het komen is. Burgemeester Pierik onderschrijft die zorg. Er zijn enkele gezinsvervangende huizen in Borne, maar die zijn niet ingericht om jongeren de hele dag bezig te houden. De gemeente heeft de sportcoaches gevraagd om daarop gericht actie te ondernemen.

Het mooie weer stimuleert mensen om de barbeque meer te gaan gebruiken. Bedenk daarbij dat het coronavirus vooral aangrijpt op de longen en let op mogelijke overlast door rookontwikkeling.

Blijf doen wat gevraagd wordt en houdt de moed erin !

Aldus Jan Pierik, burgemeester gemeente Borne

VIDEO Wekelijkse update Burgemeester Jan Pierik rond de coronacrisis – 17 april 2020

VIDEO Wekelijkse update Burgemeester Jan Pierik rond de coronacrisis – 17 april 2020Burgemeester Jan Pierik praat ons iedere vrijdag bij over de ontwikkelingen rond de coronacrisis van de afgelopen week.Enkele feiten uit het interview van deze week:Begin deze week leek het er even op dat er veel doden waren in Borne. gelukkig bleek dat een abuis bericht. Borne telt nu 6 overledenen.Iedereen houdt zich bezig met de vraag hoe we verder kunnen na het einde van de intelligente lockdown. Volgende week wordt daar meer over bekend en daar wordt ook in Bornenu volop over nagedacht.maar de samenleving, ook in Borne, moet zich er bewust van zijn dat we nog steeds op een hoog plateau zitten met de zieken. Er is weliswaar een daling maar toch nog maar in lichte mate. En het verspreidingsgetal zit nog maar net onder de 1.Dus het is nog heel erg twijfelachtig en er is alle reden om voorzichtig te zijn met te verwachten dat de lockdown al versoepeld kan worden.De gemeente heeft contact met de verschillende sectoren en er wordt volop meegedacht over wat er mogelijk zou kunnen zijn, maar de burgemeester verwacht dat de richtlijnen daarover toch vooral vanuit de landelijke overheid zullen worden aangegeven.Als er na een verlichting van de maatregelen meer mogelijk wordt, legt dat ook extra druk op de handhaving. Er is tot nu toe in Twente een duidelijk en helder beleid. Als dat versoepeld wordt dan komt daar altijd ruis tot gevolg. De afdeling communicatie van de gemeente is hier druk mee bezig.De gemeente Borne inventariseert de schade die de coronacrisis tot gevolg heeft. Cijfers daarover zijn nog niet te noemen. Voor de crisis was de gemeente al bezig met forse bezuinigingen. Tegelijk wil de gemeente vooral ook investeren, bijvoorbeeld in de bouw van nieuwe woningen.Op 30 april zal er een politiek beraad zijn, op 12 mei is er een raadsvergadering. Het presidium besluit op 21 april over de agenda daarvan en over de vergaderingen tot aan het zomerreces. Er waren wat plannen om in een grote ruimte fysiek te gaan vergaderen, maar de signalen zijn nu sterk dat het zonder veel moeite en kosten ook prima digitaal kan. In een overleg met het presidium en de fractievoorzitters wordt bepaald welke onderwerpen prioriteit hebben. Een onderwerp voor de raad van 12 mei is bijvoorbeeld de aankoop van het voormalige asielzoekerscentrum.Wethouder Velten meldde dat er signalen komen van consulenten uit de jeugdzorg dat de veiligheid van kinderen in gevaar aan het komen is. Burgemeester Pierik onderschrijft die zorg.Er zijn enkele gezinsvervangende huizen in Borne, maar die zijn niet ingericht om jongeren de hele dag bezig te houden. De gemeente heeft de sportcoaches gevraagd om daarop gericht actie te ondernemen.Interview: Erik VeltkampMontage: Michel van der VoortEen productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geplaatst door RTV Borne / 1Twente Borne op Vrijdag 17 april 2020

Interview: Erik Veltkamp
Montage: Michel van der Voort
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *