VIDEO TMZ Dijkhuis: “We zijn geen gevangenis”UPDATE dit interview dateert van eerder deze week. Inmiddels is het Dijkhuis op slot en is zaterdag 21-3 de eerste corona patiënt ontdekt. Lees hier het laatste nieuws: https://www.facebook.com/rtvborne/posts/3608302965910679
= = = = = = = = = = = = = = =

Er wordt een uitzondering gemaakt voor het team van RTV Borne om binnen in de gang te filmen. In de hal staat een lange, groene barricade die de doorgang blokkeert. “Desolaat, een gesloten indruk”, zo ervaart Jos van der Wal, Regiomanager TMZ regio Borne nu het Dijkhuis. “Normaal staan hier zitjes waar bewoners en bezoekers kunnen zitten. Nu is de doorgang naar het restaurant en het gezondheidscentrum gesloten voor mensen van buiten om bewoners en medewerkers zo geïsoleerd mogelijk te laten wonen en werken. Cliënten mogen wel bezoekers ontvangen, maar één bezoeker per dag en voor korte tijd. “De voorschriften van het RIVM zijn behoorlijk streng. Daar hebben we als TMZ nog een schepje bovenop gedaan. Op het moment dat je hoest of het gevoel hebt ziek te zijn, ben je hier niet welkom. De urgentie wordt per dag belangrijker en daaraan wordt het beleid aangepast. Er is nauw contact met het RIVM, de GGD en de Veiligheidsregio om alle ontwikkelingen te volgen”, aldus van der Wal.

Geïsoleerd

De RIVM heeft alle groot- en kleinschalige activiteiten verboden om het risico op besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Van der Wal: “Bewoners vinden het verschrikkelijk dat ze geen bezoek kunnen ontvangen. Ze zijn letterlijk geïsoleerd van de buitenwereld. Dat houdt ze wel bezig. Sociale contacten zijn erg belangrijk.” Activiteitenbegeleiders die op de groep werken mogen met niet meer dan twee tot vier clienten een activiteit doen. Voor de rest zijn alle activiteiten afgezegd, aldus van der Wal. Even een luchtje scheppen of een wandeling in de buurt is wel geoorloofd. “Bewoners mogen naar buiten maar alleen als er sprake is van een-op-eencontact en mits men niet ziek is. We zijn geen gevangenis!”

Screening

Bewoners en medewerkers worden 24 uur per dag gescreend. “Mensen op leeftijd hebben ook ander ziektes. Wat is corona en wat niet? Onze artsen, verpleegkundigen, specialisten communiceren constant over en weer hoe het met onze clienten en medewerkers gaat. Er zijn allerlei groepsappen gemaakt om elkaar onderling nog beter op de hoogte te houden. Deze coronacrisis gebeurt doet ook wat met ons personeel. Binnen het TMZ werken 2600 medewerkers. We zijn lovend over hun inzet. Tegelijkertijd moeten we ze ook beschermen. Mensen zijn snel gewend om door te gaan in hun zorg voor de clienten en zich volledig in te zetten. We hebben ook duidelijk gezegd dat als ze ook maar iets voelen dit niet zomaar op te lossen met een ‘paracetamolletje’. Daar zijn we kort en duidelijk over. Bescherm jezelf maar ook clienten en collega’s.”

NB Een dag na dit interview besloot het kabinet op 19 maart dat er geen bezoekers meer worden toegelaten in de verpleeghuizen in heel Nederland.

Volg het laatste nieuws op www.triviummeulenbeltzorg.nl

TMZ Dijkhuis"We zijn geen gevangenis"Er wordt een uitzondering gemaakt voor het team van RTV Borne om binnen in de gang te filmen. In de hal staat een lange, groene barricade die de doorgang blokkeert. "Desolaat, een gesloten indruk", zo ervaart Jos van der Wal, Regiomanager TMZ regio Borne nu het Dijkhuis."Normaal staan hier zitjes waar bewoners en bezoekers kunnen zitten. Nu is de doorgang naar het restaurant en het geaondheidscentrum gesloten voor mensen van nuiten om bewoners en medewerkers zo geïsoleerd mogelijk te laten wonen en werken. Clienten mogen wel bezoekers ontvangen maar één bezoeker per dag en voor korte tijd. De voorschriften van het RIVM zijn behoorlijk streng. Daar hebben we als TMZ nog een schepje bovenop gedaan. Op het moment dat je enigzins hoest of het gevoel hebt ziek te zijn, ben je hier niet welkom. De urgentie wordt per dag belangrijker en daaraan wordt het beleid aangepast. Er is nauw contact met het RIVM, de GGD en de Veiligheidsregio om alle ontwikkelingen te volgen." GeïsoleerdDe RIVM heeft alle groot- en kleinschalige activiteiten verboden om het risico op besmetting met het coronaviris zoveel mogelijk te beperken. Van der Wal: "Bewoners vinden het verschrikkelijk dat ze geen bezoek kunnen ontvangen. Ze zijn letterlijk geïsoleerd van de buitenwereld. Dat houdt ze wel bezig. Sociale contacten zijn erg belangrijk. Activiteitenbegeleiders die op de groep werken mogen met niet meer dan twee tot vier clienten een activiteit doen. Voor de rest zijn alle activiteiten afgezegd", aldus van der Wal. Even een luchtje scheppen of een wandeling in de buurt is wel geoorloofd. "Bewoners mogen naar buiten maar alleen als er sprake is van een-op-eencontact en mits men niet ziek is. We zijn geen gevangenis!" ScreeningBewoners en medewerkers worden 24 uur per dag gescreend. "Mensen op leeftijd hebben ook ander ziektes. Wat wijst corona en wat niet? Dat moet je kunnen scheiden. Onze artsen, verpleegkundigen, specialisten communiceren constant over en weer hoe het met onze clienten en medewerkers gaat. Er zijn allerlei groepsappen gemaakt om elkaar onderling nog beter op de hoogte te houden. Deze coronacrisis gebeurt doet ook wat met ons personeel. Binnen het TMZ werken 2600 medewerkers. We zijn loven hun inzet. Tegelijkertijd moeten we ze ook beschermen. Mensen zijn snel gewend om door te gaan in hun zorg voor de clienten en zich volledig in te zetten. We hebben ook duidelijk gezegd dat als ze ook maar iets voelen dit niet zomaar op te lossen met een 'paracetamolletje'. Daar zijn we kort maar duidelijk over. Bescherm jezelf maar ook clienten en collega's." Volg het laatste nieuws op www.triviummeulenbeltzorg.nlCamera en Montage: Mohammad AlhwediInterview: Pauline IdzerdaEen productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geplaatst door RTV Borne / 1Twente Borne op Donderdag 19 maart 2020

Camera en Montage: Mohammad Alhwedi
Interview: Pauline Idzerda
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *