VIDEO: Theaterzaal Kulturhus omgedoopt tot quarantaineruimte voor duizenden boeken

Sinds maandag 11 mei is de bibliotheek weer open. De landelijke Vereniging Openbare bibliotheken (VOB) volgt hierbij als branchevereniging de algemene richtlijnen van het RIVM. “Volgens deze maatregelen moeten ingenomen boeken 72 uur in quarantaine”, vertelt Mathilde Zoetebier, manager van de bibliotheek Borne.

In de theaterzaal van het Kulturhus liggen ruim 1500 boeken in rijen op tafels. De manager:”Deze boeken zijn in anderhalve dag tijd al ingeleverd. Schoonmaken is niet te doen want dan mag je elke bladzijde van een boek wel afnemen. Volgens de richtlijn die het VOB heeft gekregen van het RIVM zijn de boeken na 72 uur quarantaine in een afgesloten ruimte vrij van het coronavirus.”

De medewerkers van de bibliotheek doen er alles aan om de maatregelen zo goed mogelijk te volgen. Voor de ingang van het kulturhus staat een tafeltje met desinfectiemiddel met daarnaast een stapel mandjes voor bezoekers. Zoetebier: “Ik was mijn handen wel vijftig keer per dag, we poetsen de computerschermen na gebruik van de klanten schoon en iedereen moet verplicht een mandje gebruiken.”

Dat lijkt geen probleem te zijn voor de mensen die binnen wandelen. Aan het eind van de middag wipt Brigitte Bouwman nog even binnen en levert een stapel boeken in bij de balie:”Ik kon niet wachten toen het nieuws kwam dat de bibliotheek weer zou openen. Normaal ga ik naar de bibliotheek in Hengelo maar daar kun je alleen nog boeken inleveren.” De coronatijd kwam ze door met het lenen en lezen van boeken van de buurvrouw en haar zus. “Toen alles uit was, ben ik maar begonnen aan een stapel woontijdschriften. Al snel stond mijn woonkamer op de kop. Gelukkig kwam toen het verlossende woord van de opening. Ze staat te popelen om te gaan speuren tussen de boekenkasten:”Dat gevoel om een boek weer in je handen te voelen en te zien dat mensen het voor je al hebben gelezen daar kan een e-reader niet tegenop. Geef mij maar een echt boek. Wat dat betreft ben ik ouderwets.”

Camera: Rafael Bisaku
Interview en tekst: Pauline Idzerda:
Montage: Mohammad Alhwedi

Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente.