VIDEO “Stress zorgt voor uitstelgedrag van financiën”

Mari Mateman is sociaalwerker bij Wijkracht. Samen met een collega coördineert ze een groep vrijwilligers. De medewerkers helpen mensen bij de bij thuis administratie. Normaal verzorgt Wijkracht elke vrijdagochtend tussen 9 en 10 uur een inloop spreekuur in het Kulturhus Borne waar iedereen terecht met vragen over geld. Vanwege de coronacrisis werken alle medewerkers vanuit huis. Via de telefoon en beeldbellen helpen ze inwoners van Borne met allerlei vragen over geld.
Het team krijgt veel huis, tuin, en keuken vragen binnen van inwoners die bijvoorbeeld een betalingsachterstand of betalingsproblemen hebben. “We denken mee en geven advies over regelingen en maken ze bekend met mogelijkheden om de problemen op te lossen. Hiermee proberen we de stress te verminderen. Door de coronacrisis hebben we wel gemerkt dat mensen meer financieel in het nauw komen.”

De aangifte van de belasting komt eraan. Mateman: “Mensen moeten voor 1 mei aangifte doen. Dat gaat niet iedereen lukken in deze coronatijd. We helpen mensen om uitstel aan te vragen tot 1 september. Dit kan telefonisch, via de mail of een formulier.”
De sociaalwerkers van Wijkracht proberen snel en zo laagdrempelig mogelijk in te spelen op situaties: “Stress en onzekerheid roept vaak bij mensen uitstelgedrag op. Dit kan weer leiden tot andere problemen. We adviseren dan om op zoek te gaan naar ondersteuning’, aldus de medewerker.
Voor het invullen van de belasting aangifte of andere financiële zaken kun je bellen naar het algemene nummer van Wijkracht: 088 945 57 22.

Interview en montage: Kim Nijenhuis

Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *