VIDEO Sluiting horeca in Borne mokerslag voor ondernemers en retailHotels, restaurants en cafés worden zwaar getroffen door de coronacrisis, die steeds meer economische slachtoffers maakt. Drie weken moeten horecagelegenheden hun deuren sluiten voor het publiek. Berto Mulder, Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) van o.a. de afdeling Borne, Hertme, Zenderen, Hengelo en bestuurslid regiobestuur KHN Overijssel, moet nog bijkomen van het nieuws: “Dit is nog nooit voorgekomen. Na het nieuws was er eerst stilte want iedereen was in shock.” Sinds het nieuws staat zijn telefoon roodgloeiend. Helemaal als een verrassing kwam het nieuws niet. “We hadden het wel een beetje ingecalculeerd maar als het nieuws dan echt komt, dan schrik je wel.”

Natte horeca
Voor de horeca betekent de nieuwe overheidsregel een groot verlies aan omzet. Mulder: “Er zijn veel horecagelegenheden die zich nu volledig op de bezorging storten zoals shoarma- en pizzazaken. Dat zou ik ook doen.” Om alle getroffen bedrijven een periode financieel te kunnen laten overbruggen maakt de KHN zich hard voor zijn ondernemers. Er moet per direct steun komen vanuit de overheid. KHN eist minimaal 5,1 miljard voor noodmaatregelen om horecaondernemers te ondersteunen. Mulder hoopt dat ondernemers snel geld krijgen. “Als dat niet snel gebeurt ben ik bang dat de mensen die geen buffer hebben opgebouwd deze crisistijd niet door gaan komen. Vooral voor ‘starters’ kan dit een mokerslag zijn.”

Bakker en groenteboer
De nieuwe maatregelen zijn voor veel ondernemers nog verwarrend. De KHN-voorzitter vindt dat er in bepaalde gevallen wordt gemeten met twee maten. “Bij de cafetaria mag je geen eten binnen afhalen terwijl je bij de vis- of groenteboer ook voor de balie staat om boodschappen te doen. Dan loop je net zoveel kans op het virus op te lopen als bij een cafetaria.”

Retail
Borne is als dorp is als dorp leuk en gezellig ingericht. Horeca vormt ook hier een onmisbare spil. Ik denkt dat de omzetcapaciteit van het dorp zelf er echt onder te lijden heeft nu de horeca wegvalt. Dit treft ook de retail in het dorp. ”

VIDEO Sluiting horeca in Borne mokerslag voor ondernemers en retail

VIDEO Sluiting horeca in Borne mokerslag voor ondernemers en retail Drie weken moet de horeca haar deuren sluiten voor het publiek. Berto Mulder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Borne: “Dit is nog nooit voorgekomen.Lees meer op: bit.ly/2vn2EJQ

Geplaatst door RTV Borne / 1Twente Borne op Maandag 16 maart 2020

Camera en Interview: Pauline Idzerda
Montage: Michel van der Voort
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *