VIDEO Nederlands leren door te werken

Abdullah Al zoubi kwam 4 jaar geleden vanuit Syrie naar Nederland. Tegenwoordig werkt hij bij gsm reparatiepunt als hoofd reparateur. Hier begon hij als stagiair, maar werd uiteindelijk aangenomen door zijn goede inzet en is nu chef: “Het was voor mij heel belangrijk om tussen de mensen te komen. Hierdoor leerde ik de Nederlandse taal spreken en kreeg ik uiteindelijk deze baan.”

Samen met 65 andere vluchtelingen kwam hij met een rubberboot vanuit Syrie naar Turkije. De lange, moeizame tocht ging daarna verder via Griekenland en nog een aantal andere landen voordat hij in Nederland aankwam. “Het was een verschrikkelijke tijd. Ik praat er liever niet zo veel over. Het is het verleden en dat heb ik achter me gelaten.”

Abdullah woont nu samen met vrouw en kind in Hengelo en werkt hard om zijn gezin te kunnen onderhouden. Familie is heel belangrijk voor hem. Hij staat dan ook een klein deel van zijn inkomen af voor zijn familie in Syrie: “Het is niet veel, maar we zorgen voor elkaar. Ik heb mijn vader al 10 jaar niet meer gezien. Helaas spreken we elkaar te weinig. We zijn allemaal heel druk met ons werk en leven in verschillende tijdzones. Ik mis hem en ik hoop hem in dit leven nog een keer te zien.”


Als kind had hij een droom: “Ik wilde graag een verschil maken in de wereld. Ik wil graag iets achter laten zodat mensen mij zullen herinneren. Als je voor jezelf doelen stelt kun je heel veel bereiken.”

Interview: Pauline Idzerda
Camera en montage: Mohammad Alhwedi
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *