VIDEO Muzieklessen gingen door ondanks het sluiten van het Kulturhus

Wij blikken samen terug met Wil Plas op de online muzieklessen tijdens de coronacrisis.

Wil Plas is de accordeondocent, bij de muziekschool in Borne. Tijdens de coronacrisis hebben de muzieklessen een week stil gelegen. Dit was de week dat het Kulturus had besloten om dicht te gaan. Die week hebben de muziekdocenten met zijn allen in beraad gezeten om te kijken hoe ze de lessen nu voort konden zetten. Er was nog geen ervaring in het online les geven, dus werden de bestaande programma’s uitgebreid getest. De week daarna konden de lessen dan ook echt weer beginnen en hebben de leerlingen geen achterstand opgelopen.

Ongeveer 3 maanden later ging de muziekschool weer open en kon er weer fysiek leg gegeven worden. “Hier in Borne komt iedereen naar mijn les, maar ik heb nog wel 2 leerlingen die het nog wel een beetje eng vinden. Die krijgen dan nog digitaal les van mij.” zegt Wil. Voor nu blijft het aanbieden van online lessen nog in het pakket zitten. Dit maakt het voor sommige mensen wat toegankelijker.

Op de vraag of de online lessen bij iedereen goed ging zei hij: “In Borne gingen de lessen wel goed. Borne is namelijk nog niet zo vergrijsd als op andere plekken waar ik ook les geef. Daar ging er soms dan ook wel iets mis.” Wat de docent miste was: “We konden niet meer tegelijkertijd het instrument bespelen. Daar was de verbinding gewoon te langzaam voor. Dit was wel weer een nadeel voor de orkesten en bandjes. Die vielen gewoon buitenboord.”

Interview: Constance van Wolferen
Camera, montage en tekst: Kim Nijenhuis
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente.