Pim Trooster exposeert zijn “meteorieten” in het Koetshuis naast het Kulturhus.
Zijn “meteorieten” sculpturen noemt hij “Tears from heaven”. Hij is op die naam gekomen naar aanleiding van een song van Eric Clapton “Tears in heaven” na de dood van zijn toen vier jarige zoon.
De meteorieten vertalen de tranen die uit de hemel komen omdat wij, de mensen “de aarde aan het verkwanselen zijn”, volgens Pim Trooster. Op dit moment, tijdens de intelligente lockdown, is Pim met zijn sculpturen door het land gereisd om zijn meteorieten te exposeren. Normaal is er publiek tijdens de exposities maar nu is dat niet mogelijk. Pim heeft daar als beeldend kunstenaar iets op gevonden. Op verschillende plaatsen in Nederland heeft hij de beelden opgesteld. Hij maakte van die opstelling twee foto’s die hij op social media plaatste. Op deze manier kon iedereen, die interesse had, de sculpturen op verschillende locaties met andere posities en achtergronden bekijken. Voor Pim was het belangrijk om de sculpturen te exposeren op voor hem dierbare plaatsen. Hier in Borne en in Hengelo was hij op uitnodiging. Op de vraag wat hij de mooiste plek vond voor zijn sculpturen antwoordde Pim: “In de tuin van het mediapark in de omgeving van de “Drol” van Wim T Schippers.” Dat hij daar zijn sculpturen mocht exposeren heeft hij te danken aan de directie van de VPRO, die al eerder werk van hem hadden gekocht.
Op de vraag of tijdens het verplaatsen van zijn “meteorieten” geen stukken beschadigd zijn? Volgens Pim zijn wel enkele stukken beschadigd, maar door de beschadiging kijk je ook weer anders tegen de objecten aan. De werken zijn gemaakt van grote ballonnen met daarin purschuim en daarna werden ze bewerkt met acrylverf.
26 juni is er een grote manifestatie in Zwolle in de “Grote kerk” waar hem een wand van vijf meter is toegewezen, waar de foto’s die hij gemaakt heeft van zijn werken worden geëxposeerd. Pim vertelde dat hij tien nieuwe “ballen” had gemaakt die hij in Zwolle op de graven in de kerk zal plaatsen. “Creatief denken, denken in mogelijkheden om actief te blijven is ook mogelijk tijdens de lockdown. Niet alleen kunstenaars zijn verantwoordelijk voor bewustwording hoe mensen met onze wereld omgaan, maar gezamenlijk”, zegt Pim.
Interview en montage: Kim Nijenhuis
Camera: Rafael Bisaku
Tekst: Lilian Berends
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente.