VIDEO Borns Peil 1 mei 2020: 3.Energietransitie blijft een pittig dossier

Borns Peil is hét nieuwe 1.5 meter discussieprogramma van RTV Borne. Elke aflevering nemen Bornse gasten uit de politiek, het maatschappelijk, sociaal of cultureel leven deel aan de discussie. Vandaag zijn dat Mieke Visser;fractievoorzitter van de SP, Karin Scholten; raadslid GB90 en Bo ter Braak;raadslid CDA. Lukas Schoonhoven leidt het gesprek.

Coronatijd of niet, de energietransitie blijft een onderwerp dat bovenaan op de politieke agenda staat. In februari 2020, voor de coronacrisis, sprak de raad nog over het onderwerp. Nu pakken de partijen de draad weer op.

Zo is het uitgangspunt van de SP ‘klimaatrechtvaardigheid’. “Ons standpunt is dat de subsidiestroom niet alleen gaat naar zonneparken en windmolens, maar meer wordt besteed aan de financiering van zonnecollectoren. Nu moeten particuliere huizenbezitters leningen afsluiten en leidt verduurzaming van huurwoningen tot een huurverhoging. Dat vinden we niet rechtvaardig.”

Raadslid CDA Borne, Bo ter Braak:”Duuzaamheid hebben ook wij hoog in het vaandel staan. De grote uitdaging is hoe we burgers hier bij blijven betrekken ook al is het nu niet mogelijk om bijeenkomsten te organiseren. In 2030 willen we de helft van het huidige elektriciteit verbruik duurzaam opwekken en energie neutraal te zijn. Dat kunnen we niet alleen als gemeente Borne doen maar samen met veertien andere gemeenten.”

GB90 raadslid Karin Scholten ziet het als een grote uitdaging “om mensen te laten wennen dat duurzaamheid voor iedereen iets gaat betekenen als het landschap gaat veranderen.” De partij wil net als de andere partijen mensen betrekken bij het keuzeproces maar denkt dat alleen investeren in zonnecollectoren niet voldoende is. Scholten:”Daarmee kunnen we helaas niet onze doelstelling behalen.” GB90 ziet de oplossing in zonneparken en windmolens.

Visser voegt nog toe:”De gemeente Amsterdam wil voor 70 procent energie opwekken uit zonnecollectoren op daken”. Volgens Scholten heeft Amsterdam “net iets meer daken” en is deze vorm van energiebesparing niet genoeg voor Borne.”

Iedereen is het erover eens dat duurzaamheid ‘een pittig dossier’ blijft.

Interview: Lukas Schoonhoven
Tekst en Montage: Pauline Idzerda
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *