’t Hedevelds bio-ei heeft geen last van de crisis

op de foto: Dochter Marit met de bio eieren

Rian en René Jannink-Schabbink runnen hun bedrijf al 15 jaar. Ze verkopen zelf geproduceerde bio-eieren en nog veel meer artikelen. Rian is enthousiast. “We hebben het erg druk, zelfs in de huidige coronatijd, steeds meer mensen weten ons te vinden. Er komen veel fietsers langs die dan komen kijken. Ze zijn vaak verwonderd over ons bedrijf en blij verrast over het assortiment. Onze Eitomatiek, vinden ze helemaal te gek. Met deze Eitomatiek kunnen bezoekers ‘altijd eieren voor hun geld kiezen’ zo geeft zij lachend aan.

Op erve Daggel, op de hoek Hedeveldsweg/ Lodieklanden in Hertme, houden René en Rian Jannink-Schabbink sinds 2005 leghennen. Op het oude Erve Daggel hadden de ouders en overgrootouders van Rian al sinds eind 1882 een boerenbedrijf. In 2005 maakten René en Rian de keus om van een gemengd bedrijf met koeien en varkens, over te stappen op een bedrijf met legkippen. In 2017 hebben zij, met veel enthousiasme, de overstap gemaakt naar de biologische leghennenhouderij.

Gecertifieerd bedrijf

Deze vorm van houden is een bedrijfsvorm die uitgaat van het kringloop principe en dat betekent dat de kippen meer natuurlijke ruimte in de stal en buiten hebben. Verder ligt er extra stro in de stal en hebben de kippen veel speel/afleidingsmaterialen ter beschikking hebben zoals boomstronken, pikblokken, strobalen en schommels. De kippen worden dagelijks met granen bijgevoerd . Dat voer is biologisch gecertificeerd en afkomstig uit de omgeving. Het bedrijf zelf is gecertificeerd door SKAL (Stichting Keur Alternatief voortgebrachte Landbouwproducten), die waarborgen eist voor deze ondernemersvorm.

Eitomatiek

Sinds vorig jaar is er een Eitomatiek op het erf geplaats. In deze zelfbedieningswinkel kunnen klanten 7 dagen per week, naast verse eieren, ook andere verse boerenproducten zoals o.a. zuivel, kefir, boerenkazen en roomboter, aardappelen en schinken en asperges, kopen.

Rustpunt en oplaadplek fietsen

Met ingang van 20 mei zijn er in de winkel ook verse aardbeien van de Manderveense aardbei te koop. In de loop van dit jaar zal de Eitomatiek worden uitgebreid met een bezoekers/educatie ruimte. Daar komt een rustpunt bij waar klanten en voorbijgangers op het terras een kopje koffie kunnen drinken en hun fiets kunnen opladen. Ook wordt daar dan de mogelijkheid geboden om kleine groepen te ontvangen.

Vele andere streekproducten

Het biologisch leg/pluimveebedrijf Jannink-Schabbink in Hertme wil graag regionale producten verkopen. Rian daarover: “Wij vinden dat een van de belangrijkste dingen in ons bedrijf. We verkopen, naast onze eieren, ook enkel andere lokale boerenproducten zoals verse zuivel, rauwmelkse boerenkaas, boerenboter, tokkelroom, boerenmetworst, en biologische soepkip. Nu komt het seizoen van de aardbeien en asperges er weer aan. We verkopen ook nog aardappelen. Een breed assortiment dus, en dat wordt door onze klanten erg gewaardeerd, dus daar gaan we zeker verder mee”, zo sluit Rian af. WA

tekst en foto met dank aan de week van borne