Borne Energie wil alle Bornenaren stimuleren om zelf duurzame maatregelen te treffen.
De Stichting Borne Energie heeft als doel om Borne zo snel mogelijk te voorzien van duurzaam opgewekte energie en heeft daarvoor op 25 augustus een convenant getekend met de gemeente Borne.
Borne Energie wil groene energie leveren die opgewekt wordt dóór Borne, vóór Borne. Een eerste project is al gerealiseerd namelijk project Bee-One. Hiervoor is een zonnestroominstallatie met een vermogen van 55.000 Wattpiek geplaatst op het dak van de Carnahal in Borne. Bee-One richt zich in eerste instantie op de inwoners van Oud Borne omdat dit historisch centrum het predicaat “beschermd dorpsgezicht” heeft. Hierdoor gelden er wettelijke beperkingen voor het plaatsen van zonnepanelen. Door te investeren in Bee-One kunnen inwoners van Oud Borne toch investeren in duurzame energie.
Daarnaast wil Borne Energie alle Bornenaren stimuleren om zelf duurzame maatregelen te treffen. Zij kunnen met vragen terecht bij het Energieloket Borne (Ambachtstraat 2). Of een gratis energieadvies krijgen via een Wooncoach van Duurzaam Thuis Twente (Hazenweg 121 Hengelo). Met bijvoorbeeld de bewonersvereniging Akker en Warande wordt al gewerkt aan een buurtaanpak. Borne Energie wil zoveel mogelijk woningeigenaren stimuleren om maatregelen te treffen. Daarbij wordt een pakket duurzame maatregelen aangeboden dat past bij de woningen in die buurt.
Momenteel is ook het project Wind voor Buren in onderzoek. Een grondgebonden melkveehouderij in Ambt Delden, aan de grens met Borne onderzoekt momenteel de mogelijkheden om twee windmolens te plaatsen. Borne Energie is gevraagd om mee te denken in de ontwikkeling, het zijn immers vooral inwoners van Borne die de windmolens zien. De windmolens bieden een kans om ook inwoners van Borne mee te laten profiteren van de voordelen.
Ook aan ondernemers wordt gedacht. Voor hen is een scan ontwikkeld om te inventariseren welke besparingsmogelijkheden er op een bedrijf zijn. Op basis van de scan wordt een advies gegeven voor de beste maatregelen. Samen met het bedrijf wordt bepaald op welke manier zij het beste kunnen verduurzamen.
Het is voor Borne Energie niet mogelijk om alle stroom die Borne nodig heeft zelf te produceren. Daarom is een samenwerking aangegaan met energiebedrijf Nuts&Co. De opbrengsten van de stroomverkoop gaan naar nieuwe, duurzame projecten in de buurt en vloeien terug naar de inwoners en deelnemers.
Meer informatie is te vinden op: https://www.borneenergie.nl/wind-voor-buren-in-onderzoek/
Camera: Mohammad Alhwedi
Interview: Jaimy Waanders
Tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne