Steunactie voor Stichting De Hooiberg

Een fijne plek om te wonen, midden in de wijk én in de samenleving!

Op de plek van voormalige basisschool ‘De Hooiberg’ is men druk bezig met de bouw van 12 appartementen die straks een warm thuis moeten bieden aan jong volwassenen met een verstandelijke beperking. Het is al weer vier à vijf jaar geleden dat een groep ouders zich begon te oriënteren op de markt wat voor hun kind de meest passende woonvorm zou zijn. Je komt dan al gauw uit bij de grote zorgaanbieders zoals Aveleijn er één is. Echter deze zorgaanbieders zijn een grote organisatie met veel kosten die uit het PGB of Wajong budget betaald moeten worden. Het hele bedrag komt niet ten goede aan het kind zelf. Deze groep ouders vond dat bepaalde onderdelen van de zorg hen minder aansprak en wilden meer invloed hoe het wordt vormgegeven. Ze besloten om zelf onderzoek te doen. De ouders kiezen bewust voor kleinschalig wonen voor hun kinderen. Een ‘warm thuis’, veilig en vertrouwd. Een fijn huis om te wonen, midden in de wijk én in de samenleving! Een plek om zelfstandig te wonen en samen te leven, mét 24-uurs begeleiding.

Welbions was in eerste instantie bereid om De Hooiberg te verbouwen, maar men kwam al snel tot de conclusie dat nieuwbouw beter was. De corporatie investeert in de nieuwbouw en beheert en verhuurt het pand aan de stichting waarin de ouders de handen ineen hebben geslagen..

De ouders zijn erg enthousiast over dit initiatief dat hen erg aanspreekt. Ze hadden ook gewoon voor een zorgaanbieder kunnen kiezen, maar zijn er van overtuigd dat dit de ideale plek is voor hun kind. Het is voor hen een bewuste keuze geweest en ze zijn blij met deze mooie plek in de Stroom Esch. Ook de wijk heeft hen met open armen ontvangen. De stichting heeft veel contact gehad met de wijkvereniging.

Zo hangt er een groot spandoek met de namen van de nieuwe bewoners bij de bouwplek. Zelfs de bouwers van de aannemer hebben er hierdoor een goed gevoel bij: “we weten nu voor wie we bouwen en niet alleen maar werken aan een gebouw dat we er neer moeten zetten”. De kinderen leven enorm naar toe en zijn er erg mee bezig. De groep nieuwe bewoners kent elkaar al goed. Acht van hen werken bij Lunchcafé De Ster. Het leeft bij iedereen. Sommigen zijn al druk spullen aan het inkopen voor hun nieuwe thuis. Fleur, de dochter van de voorzitter van Stichting De Hooiberg Carel ten Dolle, vindt “het allemaal maar spannend en erg leuk”. Nu haar zus zelfstandig gaat wonen in Nijmegen vindt ze het ook voor haar tijd naar deze vorm van zelfstandigheid.

Welbions heeft voor hen een dag georganiseerd waar ze de kleur konden uitzoeken van de tegels, de tegelvloer, welk aanrechtblad ze graag willen hebben etc. zodat ze hun appartement in kunnen richten in de stijl die zelf graag willen hebben.

Financieel heeft de stichting het allemaal wel goed voor elkaar. De huur van de 12 appartementen wordt betaald vanuit de Wajong uitkering van iedere bewoner. De zorg en begeleiding vanuit de PGB-budgetten. Maar dan zijn ze er nog niet. Er is ook geld nodig voor de gemeenschappelijke woonkamer en keuken, de tuin, de beveiliging en zorg gerelateerde bouwaanpassingen, waarvoor een bedrag van ± €175.000,- nodig is. Om dit bedrag bijeen te krijgen zijn ze bezig met fondswerving en sponsoring. Maar ook particulieren kunnen eenvoudig geld doneren via onze website www.hooibergborne.nl/doneren. Ga naar het donatieformulier om direct een geldbedrag te storten, eenmalig of jaarlijks.

Ook kun je door een e-mail te sturen naar info@hooibergborne.nl aangeven dat je privé of als bedrijf/organisatie de Hooiberg wilt steunen met geld, in natura of hulp. Zij nemen dan contact met je op!

tekst en foto bornse courant