Petra van der Zeeuw schrijft eerste gedichtenbundel

“Ik ben hier ontzettend blij mee”.

Bijna een jaar lang schreef ze haar emoties weg in gedichten, vooral ook om dingen te verwerken. De uitgever van ‘De week van Borne’, Heinink Media, was bereid de gedichten te bundelen en te drukken. Het eerste exemplaar van de gedichtenbundel werd door Marijke Adams (zij begeleidde dit proces) uitgereikt aan Petra. Deze sprong een gat in de lucht, “Ik ben hier ontzettend blij mee”.

“Ik ga nu twee stapjes op de trap omhoog en eentje terug, en dat geeft een kick”.

De bundel heet ‘Horden’ en bevat 48 gedichten. Het zijn ook letterlijk ‘horden’ zo vertelt Petra daarover. “Ik heb in de laatste jaren geleerd om met mijn beperking van autisme om te gaan. Voor die tijd had ik het gevoel steeds verder af te glijden in dat proces. Nu ga ik twee stapjes op de trap omhoog en eentje terug, en dat geeft een kick. Ik heb 11 maanden, 24 dagen en 3 uur over het schrijven van deze bundel gedaan en ben heel blij met dit resultaat”.

Uitgever de Week van Borne

Petra schijft al vanaf haar 12de jaar gedichten. Haar grote inspirator is Gerard Komrij. Het is niet zo vreemd dat zij iets met boeken heeft. De Zenderense Petra werkt 20 uur als vrijwilligster in de bibliotheek. Daar maakte ze kennis met Marijke Adams. Zij is wijk coördinator Welzijn Borne. Petra vertelde haar dat zij een gedicht over Marijke had gemaakt. Op die manier hoorde Marijke van de gedichtenreeks van Petra. “Ik was daarvan erg onder de indruk en ben toen gaan praten met Patrick Heinink, de uitgever van ‘De week van Borne’. Die was meteen bereid een bundel samen te stellen en te drukken, en kijk nu eens wat een mooi resultaat.”

Veel verschillende thema’s

Wat de schrijfster tegenviel, was het proces van het samenstellen van de bundel. “We zijn daar wel twee maanden mee bezig geweest. Eerst een keuze maken welke gedichten er in komen, dan de volgorde en vervolgens de drukproeven beoordelen. Maar ik ben erg trots op het resultaat”, aldus de schrijfster. Zij haalt haar inspiratie uit haar belevingen, gevoelens en uit haar omgeving. De gedichten gaan over roddels op de werkvloer, het afgesloten zijn van de wereld, gedachten die tollen en tranen die rollen, de rust herpakken, ik werd vaak verliefd, en dromend over een toekomst. De bundel geeft een hele persoonlijke beleving van Petra’s leven en gedachten.

Kleine oplage

Het uitbrengen van de gedichtenbundel heeft geen enkel commercieel belang. Er is een beperkte oplage. Wel zal er een exemplaar aan de bibliotheek Borne worden toegevoegd. “Ik zal een boekje geven aan mijn moeder, mijn beste vrienden en mijn lerares, want die heeft mij ook ontzettend goed geholpen. Het zal dus een kleine kring zijn die een boekje krijgt”, zo verteld Petra. “ik ben nog wel bezig met uitzoeken of er nog een tweede druk kan komen. Er zijn nog meer gedichten, want ik blijf schrijven”. Of het ooit tot een tweede bundel komt is onduidelijk. “Ik heb nu alweer nieuwe gedichten geschreven dus ik kan er zo nog wel een vullen hoor”, zo sluit ze enthousiast af. WA

op de foto: Petra ontvangt de eerste gedichtenbundel uit handen van Marijke Adams

tekst en foto met dank aan de weeek van borne

Het eerste gedicht van Petra van der Zeeuw uit de bundel Horden

Jij ziet mij
Gewoon als een zij
Je kijkt niet door mijn ziel heen
Dat geef ik je niet te leen

Je wil wel meer zien
Ooit komt dat misschien
Ik laat je niet zover toe
Want ik weet niet of ik daar goed aan doe

Zodra je meer van mij ziet
Zie je ook mijn verdriet
Zie je mijn liefde, angst en mijn haat
Dat is voor nu iets wat te ver gaat

Ik duw je daarom nu ver weg
Zonder enige uitleg
Laat mij maar eerst mij worden
Want dat is al een lange weg met hoge horden