Open Monumentendag combineert sport en cultuur

Een sportieve tocht voor oudere jeugd en volwassenen, lopend langs monumenten.

Borne telt veel monumenten, de bekendste staan in de oude kern van het dorp, maar er zijn er ook vele in het buitengebied. Die wordt tijdens de komende Open Monumentendag op 12 september extra uitgelicht.

Onder de paraplu van de Heemkundevereniging heeft een werkgroep een hardlooproute uitgezet van zo’n tien kilometer met als keerpunt het Spookhoes in Hertme. Cultuurmakelaar Eleon de Haas lanceerde het idee dat door Henk Passies (Fit met Passie), Annemarie Haak (Heemkunde), Arend Jan Compagner (gemeenteambtenaar) en Jurgen Schiphorst (sportcoach) verder werd uitgewerkt.

Start en finish zijn bij het Bussemakerhuis. Van daaruit loopt een deel langs de monumenten in het dorp, waarna de rondweg overgestoken wordt en de route langs onder meer Erve Bartelink, Weleveld, Rabo Scheele, Erve Aalderink en de vindplaats van mammoet Boris verder gaat. De deelnemers starten in kleine groepjes van maximaal tien personen en leggen de route met begeleiding van een gids af. ‘’Het is de bedoeling dat deze gids bij monumenten wat achtergrondinformatie geeft’’, licht Henk Passies uit. Hij heeft de organisatie van de route in handen. ‘’De groepen starten om het kwartier, we beginnen om 10 uur. Dit om te voorkomen dat lopers elkaar tegen komen in verband met corona.’’ De loop is bedoeld voor de oudere jeugd en volwassenen.

Escaperooms

Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen vanaf 12 uur hun hart ophalen in de escaperooms die in drie monumenten zijn opgezet. ‘’We hebben met opzet voor drie monumenten gekozen. Vorig jaar hadden we er meer, maar toen bleek er te weinig tijd te zijn om ze allemaal af te werken. Bovendien moeten we rekening houden met corona’’, vertelt Annemarie Haak. De escaperooms staan in Restaurant Dorset, Bussemakerhuis en bij het Spanjaardgemaal aan de Piepersveldweg en zijn van 12uur tot 16 uur te bezoeken. Overigens zijn wel alle andere monumenten open voor bezichtiging, ze zijn herkenbaar aan de witte vlag van Open monumentendag. De Synagoge is echter gesloten vanwege een expositie die daar is ingericht. ‘’Een perfect moment om met je kinderen of kleinkinderen een stukje cultuur in eigen dorp te doen! Het kan zijn dat je soms even moet wachten omdat er maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen mag, maar dan kan nu eenmaal niet anders.’’ De monumenten zijn vrij toegankelijk.

De loop is een nieuw onderdeel in het programma van Open monumentendag. De opzet is om sport en cultuur met elkaar in contact te brengen en tevens de monumenten in het buitengebied te belichten. ‘’Het thema dit jaar is Leermonument. Met deze twee onderdelen geven we invulling aan dit thema en proberen we tevens meer mensen warm te krijgen voor cultuur!’’

De werkgroep is al geruime tijd bezig met de voorbereidingen en lange tijd was het onduidelijk of het hele evenement wel door kon gaan. ‘’Toen echter ook het landelijk comité besloot om Open Monumentendag gewoon plaats te laten vinden, zijn wij ook overstag gegaan. Bovendien hebben we het coronacrisisteam in het gemeentehuis voortdurend om hun advies gevraagd en dat gaf toen ook groen licht.’’ Aan de loop is geen wedstrijdelement verbonden. Deelnemers kunnen in hun eigen tempo meedoen. Bij het Spookhoes wordt een drinkpost ingericht. De lopers krijgen bij de start een geel hesje zodat ze goed opvallen. Deze hesjes worden mede mogelijk gemaakt door Eurosport, De Boer Wonen en Dierenwinkel Jumper.

Deelnemers aan de monumentenrun moeten zich per e-mail aanmelden bij Henk Passies, info@fitmetpassie.nl