Museum Bussemakerhuis is verheugd weer publiek te mogen ontvangen. Alle maatregelen zijn getroffen voor een prettig en veilig bezoek. Er is veel te zien en te ontdekken. Zo is de afgelopen tijd de ’Spanjaardkamer’ geheel vernieuwd. Tot 10 augustus is er een expositie over moderne, kunstzinnige weeftechnieken. Een bezoek is uitsluitend mogelijk na reservering. Dit geldt voor iedereen, ook als Vriend van het museum of met Museumkaart. Entreetickets (met tijdslot) zijn online verkrijgbaar via de site. Gemiddeld kunnen 8 bezoekers per tijdvak tegelijk in het museum aanwezig zijn.
Ontdek het enige overgebleven én opengestelde 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland. Museum én rijksmonument.
Het Bussemakerhuis uit 1665 staat in de oude kern van Borne en is de bakermat van de textielindustrie in Twente. De doopsgezinde fabrikeur Jan Bussemaker liet in 1779 het huis verbouwen tot woon- en handelshuis. Dit linnenhandelshuis verkeert nog vrijwel in de oorspronkelijke staat. Een unieke inkijk in de leefwijze van een fabrikeursfamilie en het doopsgezinde leven in de 18e en 19e eeuw in Twente.
In de geheel vernieuwde Spanjaardkamer komt de Bornse historie tot leven
De invloed van de Joodse familie Spanjaard op Borne is nog overal terug te vinden. De in 1783 in Duitsland geboren Salomon Jacobs “Spanjaard” is oprichter van de firma Spanjaard. Een man met handelsdrift. Grondlegger van de katoenindustrie in Borne. In 1828 bouwde hij een nietig zaakje in korte tijd uit tot een bloeiend textielbedrijf. Ontdek op een interactieve en speelse manier de historie. Cinderella-lakens, Teddy-luiers en Kenmore-overhemden… Iedere Nederlander kende deze kwaliteitsproducten.
De ’God van Borne’
In 1852 namen Jacob en Levie het bedrijf van hun vader over. Maar de bekendste telg is toch wel de ’God van Borne’. Bijnaam van kleinzoon Jacob Spanjaard, grondlegger van N.V. Stoomspinnerijen en Weverijen. Geen beslissing in Borne werd zonder zijn instemming genomen. Onder zijn strakke leiding groeide de fabriek uit tot een immense fabriek met meer dan 2000 werknemers, 1500 weefgetouwen en 81.000 spinspillen in bedrijf. De grootste werkgever van Borne. Generaties Twentenaren hebben er gewerkt tot de fabriek in 1973 zijn deuren moest sluiten.
Expositie “Vier weverkens” moderne weeftechnieken, ongebruikelijke combinaties en materiaalkeuzes
De expositie die op 25 januari opende, is nog te zien tot en met 10 augustus. Deze expositie kreeg al vóór de Corona-sluiting veel positieve reacties. De vier vrouwen van het WeefKWRT laten je kennismaken met hedendaags, kunstzinnig weven. Verrassende weeftechnieken met ongebruikelijke combinaties en kleuren en bijzondere materialen als papier en paardenhaar. De werken van Marleen Jongen-Dijk, Gera Hultink, Roos Cox en Anneke Kersten vormen een prachtig contrast met de traditionele weefkunst in het museum.
Grootste collectie nog in gebruik zijnde authentieke weefgetouwen van Nederland
Weven is een zeer oude techniek en gaat zelfs nog terug tot de veentijd. De zes handweefgetouwen op de weefzolder zijn al honderden jaren oud. Vrijwilligers zijn er bijna dagelijks te vinden om allerlei soorten katoenen en halflinnen doek te weven. Echt handwerk, precies zoals het vroeger ging. Hoog tijd voor een (hernieuwde) kennismaking. Een bezoek aan Museum Bussemakerhuis aan de Ennekerdijk in de oude kern van Borne, is voor jong en oud beslist de moeite waard.