Lenneke Herben: “Voor de meeste mantelzorgers is nu het zoeken wat mogelijk is”



Lenneke Herben is consulente mantelzorg Borne. Zij is een grote steun en toeverlaat voor veel mantelzorgers in Borne. Alle reden om haar te interviewen over de huidige situatie rond corona.

Interview met Lenneke Herben:

“Lenneke, jij ondersteunt de mantelzorger in Borne. Kun je aangeven waar ze nu zoal tegen aanlopen?”
Voor de meeste mantelzorgers is nu het zoeken wat mogelijk is, omdat er elke dag verandering zijn in de aanpak van het Corona-virus, iedere mantelzorger heeft zijn eigen specifieke problemen, het is afhankelijk van de persoonlijke situatie.

“Welke gevolgen kan dat hebben voor beide partijen?”
De mantelzorger die dagelijks in de ochtend werd geholpen moet nu afwachten wanneer de thuiszorg kan komen. Omdat er bij de thuiszorg ook veranderingen zijn b.v. door ziekte werkt deze groep nu anders dan voorheen. Structuur en regelmaat, daar hebben beide partijen hun dagindeling op gebaseerd en dat is er nu niet meer. Dat kan veel onrust geven, zowel voor de mantelzorger als voor de ontvanger.

“Wat bedoel je met onrust geven?”
Als voorbeeld het verhaal van een demente mevrouw. Ze gaat drie ochtenden per week naar de opvang in het Dijkhuis. Dit gaat op het moment niet door, want de dag voorzieningen zijn gesloten. De zorgontvanger blijft thuis, vaak begrijpt deze groep mensen niet wat er aan de hand is. Op de drie dagen dat mevrouw naar de opvang was, had haar echtgenoot een hulp om het huis bij te houden, de andere dag ging hij iets voor zich zelf doen, hij was graag aan de waterkant om te vissen. De laatste “vrije” morgen kwam hun dochter om samen met vader de wekelijkse boodschappen te halen. Je kan wel begrijpen dat het moeilijk is om dan structuur in het geheel te houden. Het is dan echt 24 uur zorgen.

De mantelzorger heeft het dubbel zwaar omdat ook niet even de buurvrouw of een kennis langs kan komen. Er is geadviseerd zomin mogelijk contact met anderen te hebben, maar in ieder geval 1,5 tot 2 meter afstand te houden van elkaar. Wat zeker zorgt voor eenzame gevoelens bij de mantelzorgers.

“Zijn er mogelijkheden om de mantelzorger een hart onder de riem te steken?”
Wij als organisatie willen graag ondersteunen daar waar mogelijk is. Het steunpunt is drie dagen per week bereikbaar. Op maandag, dinsdag en donderdag op telefoon 06-47504721. Wij zijn er voor het professioneel luisterend oor. Wij geven advies en willen meedenken wat mogelijk is om de zorgvrager en de mantelzorger een goede tijd samen te geven.

Interview: Lilian Berends
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Over Steunpunt Mantelzorg Borne

Steunpunt Mantelzorg Borne houdt een aantal dagen per week kantoor op de begane grond in het Kulturhus. Het Steunpunt is actief op het gebied van mantelzorgondersteuning (door het geven van informatie en bieden van thema –en ontmoetingsbijeenkomsten) en bij het inzetten van vrijwilligers in een thuissituatie bij mensen met beperkingen, chronisch zieken en dementerenden. Mantelzorger ben je wanneer je meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor uw naaste moet zorgen. Dit kan gaan om een partner, maar ook voor een vader, moeder of kind met een beperking.

Als er geen balans is in de zorg voor een naaste kan het Steunpunt hier ondersteuning in geven. Onder het motto “zorgen doe je niet alleen” kan het steunpunt op meerder manieren iets betekenen; het bieden van erkenning en steun, het geven van informatie en advies, bemiddeling in vrijwilligers voor praktische hulp thuis, zorgen voor lotgenotencontact

Vaak komen mensen via het Zorgloket van de gemeente Borne, de thuiszorg, de huisarts of de stichting Welzijn Ouderen terecht bij Steunpunt Mantelzorg Borne. Consulente Lenneke Herben is normaal gesproken aanwezig op de volgende dagen:
LET OP: IVM HET CORONA VIRUS IS HET KANTOORGESLOTEN EN ZIJN ER GEEN FYSIEKE SPREEKUREN
Dinsdag: 9.00 uur tot 17.00 uur
Donderdag: 9.00 uur tot 17.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *