Laatste werkdag Herman Mulder… Fluitend naar het werk

Tien jaar lang maakte Herman Mulder deel uit van het College: ‘’Alsof het slechts tien dagen zijn geweest.’’

Zijn laatste werkdag is een van de drukste uit zijn loopbaan als wethouder. Herman Mulder buigt zich samen met het College en de raadsleden over de tekorten op de begroting. Een zware klus. Tien jaar lang maakte Mulder deel uit van het College. Terugkijkend zegt hij: ‘’Alsof het slechts tien dagen zijn geweest. De jaren zijn omgevlogen!’’ Hij had al iets eerder willen stoppen, maar door de vele zaken die er speelden besloot hij toch maar om er nog een maandje bij aan te knopen. Zijn opvolger Arno Spekschoor is eveneens present. Aan hem de taak om de ingeslagen weg van zijn voorganger te volgen.

Bij een afscheid is het altijd de gewoonte om terug te kijken. De eerste reactie van Mulder is dat hij een bijzonder mooie tijd gehad heeft. ‘’Ik ging altijd fluitend naar het werk, hoewel er ook wel eens harde noten gekraakt moesten worden.’’ Zo had hij slapeloze nachten bij onder meer de bouw van de Bornsche Maten. ‘’In eerste instantie mochten we van de Provincie slechts 65-68 woningen per jaar bouwen!! Daar heb ik samen met Rob Welten heel veel energie in gestoken. We hadden immers Bornerbroek moeten missen. Er was ons compensatie beloofd! Bovendien hadden we de hoofdinfrastructuur al klaar!’’ Gelukkig mag deze prachtige wijk doorgroeien tot 2300 woningen. Verder roemt hij de samenwerking binnen het huis. ‘’We hebben mooie projecten gerealiseerd, zoals onder meer de Veldkamp, de huisvesting van het onderwijs en zaken uit Mijn Borne 2030. Samen met de raad is er heel constructief gewerkt. Dat houdt niet in dat alles van een leien dakje is gegaan. We hebben wel eens stevige gesprekken gehad, maar uiteindelijk kwamen we er wel goed uit.’’

‘’We staan nu voor een enorme klus!’’

De komende tijd moeten er weer knopen door gehakt worden. Het sociaal domein is een punt van grote zorg. ‘’Borne is een prachtige gemeente met veel potentie en veel faciliteiten, een mooi Kulturhus, een prachtige bieb en een schitterend zwembad. Ik had als voorbeeld gegeven dat we misschien het zwembad zouden moeten sluiten, maar dat is slechts een voorbeeld om aan te geven hoe groot de afwegingen zijn die we moeten maken. We staan voor hele moeilijke keuzes! De tekorten zijn groot, er moet bezuinigd worden en daarvoor moeten oplossingen gevonden worden. We staan nu voor een enorme klus!’’ Hij wenst zijn opvolger hierin alle steun. ‘’Ik ben ervan overtuigd dat er passende oplossingen gevonden worden!’’ Voor Herman Mulder valt het doek. Hij gaat met pensioen, blijft lekker in Borne wonen en gaat nu genieten van zijn vrijheid.

Op de foto: Herman Mulder(r) en zijn opvolger Arno Spekschoor

tekst en foto met dank aan bornse courant