Op bezoek bij de buren – Kwekerij Fahner geen last van Coronacrisis

Kwekerij en hoveniersbedrijf Fahner uit Deurningen heeft geen last van de Coronacrisis. “Het is de afgelopen weken gezellig druk op de kwekerij. De mensen houden zich prima aan de 1,5 meter afstand. Er is ook voldoende ruimte op onze kwekerij aan de Hengelosestraat 10. Daarnaast kunnen we de klant ook op afstand prima adviseren”, aldus Alfons Holtkamp. De kwekerij staat bekend als een ambachtelijk en no nonsens bedrijf, waar je een grote pot planten krijgt voor de prijs van een kleine. Er wordt nauwelijks met bestrijdingsmiddelen gewerkt.

Alfons nam acht jaar geleden het bedrijf over van de vorige eigenaar Fahner. Dat deed hij samen met zijn compagnon Carles Wennink. Alfons (57) had toen al 28 jaar bij de vorige eigenaar gewerkt en wist precies waar hij aan begon. De vorige eigenaar ging met pensioen. “Een prachtige kans”, zo omschrijft Holtkamp dat. De samenwerking met Carles verloopt prima. Alfons is meestal op de kwekerij te vinden, terwijl Carles het hovenierswerk doet bij de mensen thuis. Op de kwekerij is een assortiment van 2000 vaste planten te vinden en ook nog 175 soorten grassen. Er is een speciale showtuin ingericht waar bezoekers zich kunnen oriënteren op de mogelijkheden voor de inrichting van hun eigen tuin. Verder zijn er bomen- en heestersoorten in het assortiment aanwezig. Alles is gerangschikt op zon- en schaduwomgeving. Bij alle planten staat, naast een foto, heel veel informatie.

Ouderwets bedrijf

“We geven de mensen hier graag advies. Dat advies kan variëren van 15 vierkante meter tuin tot hele border beplantingen. Ook zijn we bereid, bij het aanleggen van een nieuwe tuin, de planten te plaatsen zodat ze goed op kleur, afstand en groeihoogte zijn afgestemd. We zijn een ouderwetse kwekerij waarbij we het contact met de klant hoog in het vaandel hebben staan en het belangrijk vinden om kwaliteit te leveren”, zo geeft Alfons enthousiast aan. Hij vertelt dat juist in deze tijd het weer en de corona in zijn voordeel werken. “De mensen zijn veel thuis en pakken nu allemaal de tuin aan, en dat merken we goed op de kwekerij”.

Tuinonderhoud

Compagnon Wennink heeft zich toegelegd op het onderhoud van tuinen bij de mensen thuis. Veelal komt hij daar een aantal keren per jaar voor groot onderhoud. Ook geeft hij adviezen aan de klanten. Naast het onderhoud nemen ze ook al het snoeimateriaal zelf mee. Wennink constateert dat er een groeiende belangstelling is voor dit groot onderhoud. Zijn planning zit al aardig vol.

Biologische rozen

Holtkamp heeft een bijzondere leverancier voor zijn rozen gevonden. “We betrekken onze rozen van de enige biologische kwekerij in Nederland, Bierkreek uit het Zeelandse IJzendijke. Die hebben een fantastische kwaliteit. De rozen blijven gezond in de tuinen waar ze geplant zijn. We verkopen geen snijbloemen en werken ook niet met aanbiedingen. Onze prijzen zijn altijd concurrerend, je krijgt hier kwaliteit voor je geld en dat werkt voor ons en voor de klant het beste”, zo sluit Holtkamp af. De openingstijden van het bedrijf zijn maandag t/m vrijdag van 8.00 -17.00 uur en zaterdags van 8.00 – 16.00 uur.

tekst en foto met dank aan de week van borne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *