Kunstenaar Harry Davina fleurt Borne op

Galerie brengt kleur in winkelhart.

Kleurrijke etalagepoppen trekken onmiddellijk de aandacht van het winkelende publiek. En dat is ook de bedoeling. In de Nijstad heeft kunstenaar Harry Davina zijn intrek genomen. Dit keer met een expositie van werken die door zijn cursisten gemaakt zijn. Schilderijen, beelden, keramiek en andere creatieve uitingen, de grote variëteit is een lust voor het oog. De toegang is vrij en menigeen wandelt tijdens het winkelen even naar binnen. Davina heeft zijn atelier aan de Aanslagsweg en wilde op deze manier graag de resultaten van zijn cursisten laten zien.

‘’Tijdens een gesprek met dorpsmanager Ruben Baartman werd ons dit leegstaande pand aangeboden’’, vertelt Davina. ‘’Een lot uit de loterij. Hier zitten we midden tussen het winkelende publiek, heel laagdrempelig. Precies wat we zochten!’’ Samen met Betsy Letteboer, Jan de Jong en Els Baartman werd de unit omgetoverd tot een flitsende galerie. Cursisten boden zelf hun werk aan. Dit kan uiteraard ook gekocht worden. ‘’We wisselen de collectie regelmatig, zodat er steeds nieuw aanbod is. De werken zijn betaalbaar, we zijn immers amateurs. Het is daarentegen wel van hoge kwaliteit mag ik zeggen. Sommige cursisten zitten al zo’n 15 tot 20 jaar op les en dan kun je iets verwachten!’’ Zijn cursussen worden dan ook druk bezocht, er moest al een wachtlijst ingevoerd worden. Davina startte met cursussen in Enter waar hij gewoond heeft. Sinds veertien jaar is hij weer terug in zijn geboortedorp en dat bevalt prima. Harry begon met cursussen in het Kulturhus, maar hier bleek de ruimte al gauw te klein. Sinds acht jaar heeft hij zijn atelier gevestigd in de Aanslagsweg. De cursisten komen al lang niet meer alleen uit Borne, zijn aantrekkingskracht heeft zich uitgebreid naar de regio. ‘’Het enthousiasme is groot en dat geeft plezier in het werk. Maar als je iets gemaakt hebt, wil je dat ook graag laten zien. Daarom is dit winkelpand een uitkomst! Bovendien zitten we hier midden in het dorp, beter kan niet!’’ Zolang de unit niet verhuurd wordt kan de galerie blijven.

De openingstijden zijn: Woensdagochtend van 10u tot 13u; Vrijdagmiddag van 13u tot 20u en op zaterdag van 12 tot 16 uur.

tekst en foto Annemarie Haak
met dank aan de bornse courant