Hilde Slagers eerste vrouwelijke coördinator van het Bornse brandweerkorps

Dave de Leeuw draagt het stokje over aan Hilde Slagers.

De laatste gezamenlijke oefening is al geweest. Dave de Leeuw (53) neemt afscheid als kazerne coördinator van het Bornse brandweerkorps. Hij krijgt een nieuwe functie op de meldkamer in Hengelo. Zijn opvolger Hilde Slagers wordt de eerste vrouwelijke coördinator op de Bornse post.

Van kleins af aan trok de brandweer hem aan. Regelmatig stond hij te kijken bij de kazerne naar de rode voertuigen en de stoere mannen die daar bezig waren. Tot hij ontdekt werd door Richard Mensink, destijds ondercommandant. ‘’Hij vroeg mij of ik eens mee wilde doen als slachtoffer.’’ Dave de Leeuw was de koning te rijk en vanaf dat moment was hij betrokken bij de Bornse afdeling die destijds nog volledig uit vrijwilligers bestond. ‘’Brandweer is een passie, dat moet ook, anders kun je dit werk niet doen’’, verklaart hij in een gesprek op de kazerne. Met enige tussenpozen bleef hij 35 jaar betrokken bij de spuitgasten en wist zich op te werken tot kazerne coördinator. Een geweldige tijd naar eigen zeggen, waarbij hij hele mooie ervaringen opdeed, maar ook die diepe indrukken maakten, zoals de vuurwerkramp in Enschede waarbij vier collega’s het leven lieten. ‘’Het is zwaar werk, vooral ernstige verkeersongevallen, zelfdodingen op het spoor en ongevallen waarbij kinderen het slachtoffer zijn, hakken er erin!’’. Aan de andere kant heeft hij veel voldoening gehaald uit het werken met collega’s. ‘’Het korps bestaat uit deskundige, enthousiaste mensen beroepskrachten en vrijwilligers. Een geweldige ploeg, die zich met hart en ziel inzet. Onlangs zijn er nog drie nieuwe mensen gestart met de opleiding. Dan hebben we nog de wedstrijdclub, die onlangs heel hoog geëindigd is bij de landelijke finale. Iets om trots op te zijn!’’ Trots is hij ook op het grote schuimblusvoertuig , dat een vaste plaats aan de Bieffel heeft. Een brandweerauto die 10.000 liter water bij zich heeft plus een grote hoeveelheid schuim. ‘’Deze wordt steevast ingezet bij branden ook door de omliggende korpsen, het is de enige in Twente!’’

De Leeuw draagt zijn kazerne met een goed gevoel over aan Hilde Slagers(51) uit Enter, overigens geen onbekende in het Bornse. Ze liep al een jaartje stage bij Dave en solliciteerde toen het bericht kwam dat hij zou stoppen. Hilde deed in 1993 haar intrede bij de brandweer, haar echtgenoot was al actief. Als vrouw vond ze het in het begin lastig in dit mannenbolwerkje. ‘’Ik had steeds het gevoel, dat ik me moest bewijzen.’’ Ze rukte maar liefst 21 jaar samen met het korps uit. Momenteel geeft ze veel voorlichting op scholen en andere instanties in het kader van brandveiligheid. Deze functie combineert ze straks met het coördinatorschap. Het Bornse korps telt nog een vrouw, dat betekent dat ze straks met z’n tweetjes zijn. ‘’Het is jammer dat er niet meer vrouwen bij de brandweer komen, het is echt een heel mooi vak!’’ Wellicht dat ze daar iets in kan betekenen.

Dave zal nog regelmatig terugkeren aan de Bieffel, hij blijft immers in functie als officier van dienst. ‘’Daarnaast word ik officier internationale betrekkingen voor brandweer Twente. Ik ga de contacten met de buitenlandse korpsen (met name de Duitse collega’s) onderhouden. Verder begeleid ik het proces om alle meldkamers in Nederland te reduceren tot vijf centrale posten.’’ Een geweldige uitdaging.

door Annemarie Haak