Heropende Voedselbank Midden-Twente verwacht drukke tijden

De Voedselbank Midden Twente ging medio maart dicht vanwege de coronacrisis. En dat terwijl voedselbanken in omliggende plaatsen zoals Enschede en Oldenzaal wél openbleven. De voedselbank gaat vanaf vrijdag 1 mei echter weer open. De uitgifte is nu volledig ‘coronaproof’. Men verwacht dat het aantal cliënten de komende tijd fors zal stijgen vanwege de crisis.

Destijds gaf voorzitter Han Eulderink aan dat ze dichtgingen, omdat ze de veiligheid van vrijwilligers, cliënten en omwonenden van de hal aan de Sloetsweg niet konden waarborgen. Inmiddels is er meer bekend over hoe corona zich verspreidt en met de juiste maatregelen denkt Eulderink dat een herstart mogelijk is en worden er weer pakketten uitgedeeld in Hengelo, maar ook in Borne en Hof van Twente.

Een derde van de 108 vrijwilligers heeft aangegeven weer aan het werk te willen. Daarmee kunnen ze met een kleinere ploeg weer doen waarvoor ze opgericht zijn. Wél met strikte maatregelen: zo zit de chauffeur alleen in de auto om voedselwaren bij de supermarkten en de bakkers op te halen, zijn er minder sorteerders in de zaak en wordt het voedsel niet meer uitgedeeld in kratten, maar in tassen. De reden daarvoor is dat de verdeling dan sneller kan en mensen dan minder lang binnen zijn.

Wekelijks werden ruim 350 pakketten uitgereikt. Tot medio maart dus. Eulderink verwacht dat dat aantal de komende tijd fors zal stijgen door de crisis: “Mogelijk gaan we richting de 500. We hebben de regels om in aanmerking te komen ook iets versoepeld. Mensen die aangeven zelf niet aan eten te kunnen komen, zullen we proberen te helpen. Wel is het even afwachten of we een beroep kunnen blijven doen op onze vaste leveranciers. De afgelopen weken kwamen er veel producten vrij, omdat horecazaken van hun voorraaf af moesten. Dat houdt natuurlijk een keer op.”

foto en tekst met dank aan 1Twente Hengelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *