Heren Apollo 8 ronden voorbereiding op het nieuwe seizoen af

Het team heeft veel verandering ondergaan, maar langzaam worden de contouren van het nieuwe team duidelijk.

Het heren 1 team van Apollo 8 uit Borne heeft afgelopen weekend haar voorbereiding op het nieuwe seizoen afgerond met een 4-kamp in de eigen thuishal: de Veste.

Het team heeft veel verandering ondergaan. Het vertrouwde gezicht van Rob Smienk heeft plaats gemaakt voor de uit de Duite competitie terug gekeerde Henk Goor. De oudere sterkhouders hebben plaats gemaakt voor jonge spelers als Bram van der Linde, Kristan van der Heide en Youri Bals. Tobias Lansink keerde terug uit Italië. Stef Vugteveen kwam over van het 2e team.

Na een lange voorbereiding in de buitenlucht, waarbij er veel aandacht is geweest voor het fysieke onderdeel, kon 4 weken geleden gewerkt gaan worden aan de technische en tactische aspecten van het volleybal.

Begonnen werd met een 4-kamp in het Duitse Iddenburen, thuishonk van Tebu, 3e Bundesliga. Daar werd duidelijk dat het team met goede tegenstanders lang mee kunnen gaan. Ook dat het lastig is om zelf het spel te maken en het initiatief te nemen.

Afgelopen week werd er geoefend in omgeving Osnabrück, tegen Vfl Lintorf, regionalliga. Daar werden voor het eerst 5 sets in wisselende samenstelling gespeeld. Langzaam worden de contouren van het team duidelijk. Goede momenten worden afgewisseld met diepe dalen, een herkenbaar kenmerk voor een dergelijk jong team, waarbij de 27-jarige Arjan Ritsema, MID aanvaller, de oudste speler is. De oefenwedstrijd gaf ook de potentie aan van het team, dat op de top van zijn kunnen laat zien, dat ze mooi en effectief volleybal kunnen spelen.

Op de 4-kamp van zondag in de Veste liet het team weer het gezicht zien van de eerste testfase. Tegen Topdivisionist Madjoe uit Enkhuizen konden we met name in de 2e set redelijk aanklampen. Het betekende goed spel, zonder resultaat. In de eindfases van de sets nam de ploeg van trainer Allard Jongsma het initiatief en pakten met mooie series de winst. Libero Bram van der Linde had weliswaar regelmatig een goed antwoord op de verwoestende sprongopslag van de tegenpartij. Helaas was het onvoldoende om de eigen ploeg aan een voldoende scores te helpen voor de setwinst.

In de wedstrijden tegen Avior uit Deventer en VC Zwolle worden de jongkies op de proef gesteld en werd de verantwoording neergelegd bij de passer/lopers Saul Geverink en Tom Schepers. Youri Bals, de jonge spelverdeler, had veel moeite met de mindere pass waardoor het midden weinig tot niet aangespeeld kon worden. Er moeten nog de nodige trainingsuren gemaakt worden, voordat de puzzelstukken van de organisatie in het veld op de juiste plekken vallen. Dat wisten we van tevoren. De eerste helft van de competitie zal in het teken staan van het neerzetten van de juiste teamcompositie en de juiste organisatie.

Volgende week speelt Apollo 8 heren 1 zijn eerste thuiswedstrijd om 19.15u in de Veste tegen Bovo uit Aalten. Iedereen weet wat hem te doen staat. Er is nog veel te doen. Het ontbreekt nog aan automatismen.

Henk Goor, trainer/coach Apollo 8 heren 1