Heel Twente vraagt aandacht voor de effecten van klimaatverandering

Nog geen last van drijvende meubels? Houden zo!

Houden zo! Dat is de kern van de campagne die vanaf 7 oktober van start is gegaan. Veertien Twentse gemeenten, waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor de effecten van klimaatverandering. Samen willen zij het bewustzijn onder de Twentenaren vergroten. Wat is het effect van de steeds warmere zomers? Wat merken inwoners daar thuis van? Welke effecten zijn wel of niet acceptabel? De gemeenten, waterschap en provincie bieden inwoners op een online platform eenvoudige maatregelen waarmee zij gelijk aan de slag kunnen om hun huis en tuin hitte- en waterproof te maken.

De campagne vertaalt het onderwerp klimaatverandering naar effecten die voor elke Twentenaar herkenbaar zijn. Een geel gazon, ondergelopen kelders, afgelaste festivals en klamme slapeloze nachten. Toch is klimaatverandering voor veel inwoners een ver-van-mijn-bedshow. Juist daar speelt deze campagne op in: “Nog geen last van een geel gazon? Houden zo!” Om de overlast van klimaateffecten te voorkomen moet iedereen zijn steentje bijdragen. Met kleine aanpassingen kan elke inwoner zijn huis of tuin al hitte- en waterproof maken.

Dennis Wilt, weerman bij SBS6 en weer.nl (TALPA), neemt inwoners, bestuurders en ondernemers mee in de wereld van klimaatverandering. Hij is zelf een echte Twentenaar en vertelt over de effecten waar we in Twente mee te maken krijgen en waarom we onze omgeving aan moeten passen aan het klimaat. De oproep? Alleen samen pakken we de vervelende gevolgen van extreem weer aan!

Op www.groenblauwtwente.nl kunnen inwoners eenvoudige tips vinden om zelf aan de slag te gaan. Het gaat om simpele maatregelen, zoals natuurlijke zonwering, een mini-moeras en meer planten in de tuin. Op de website staat een handige tool waarmee inwoners de klimaatscore van hun huis en tuin kunnen bepalen en delen met anderen. Op die manier worden anderen geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met de maatregelen.

De komende maand worden inwoners door hun gemeente opgeroepen om mee te doen om hun foto’s van extreem weer of water- en hitteproof tuin te delen. Daarmee maken ze kans op een van de cadeaubonnen waarmee ze een begin kunnen maken met het aanpassen van hun huis en tuin  aan het klimaat. Deelnemen kan tot en met 7 november 2020. Dan maakt weerman Dennis Wilt de winnaar bekend. Meedoen? Kijk op www.groenblauwtwente.nl voor meer informatie.

De veertien Twentse gemeenten (Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand, Wierden), waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel hebben bewust gekozen voor een regionale aanpak. Deze partijen werken namelijk al langer regionaal samen binnen het samenwerkingsverband Twents waternet. Zo werken ze gezamenlijk aan de opgaven voortkomend uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie 2018, het ambitieplan van gemeenten, waterschap, provincies en het Rijk. In november 2019 brachten de Twentse gemeenten en waterschap Vechtstromen de klimaatatlas uit. Deze atlas brengt de verwachte klimaateffecten voor 2050 op het gebied van wateroverlast, overstroming, droogte en hitte in kaart. Samen gaan de partijen nu aan de slag met de uitkomsten van de atlas. Hans van Agteren, voorzitter van Twents waternet, kijkt uit naar de komende maanden: “Het is fantastisch dat we dit thema samen met de hele regio kunnen aanpakken. Deze verbondenheid zorgt voor een enorm draagvlak en groot netwerk. Dit geeft veel mogelijkheden om samen te denken over en te werken aan goede oplossingen voor een klimaatbestendige toekomst.”

De campagne is de vliegende start van allerlei activiteiten die de komende maanden op de agenda staan in Twente. Twente gaat de komende periode de dialoog met elkaar aan. De gemeenten, waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel willen met inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden in gesprek over de effecten van het klimaat. Regionaal én lokaal! Met welke effecten kunnen we leven en wat is absoluut niet acceptabel? Zo vindt de komende weken Twentse Klimaatpraat Online plaats, een reeks online bijeenkomsten waarin de verschillende onderwerpen worden besproken met professionals van verschillende sectoren uit heel Twente. Inwoners worden de komende maanden door hun gemeente uitgenodigd voor klimaatcafés, klimaatexcursies en gespreksavonden.