Grotestraat 138 Borne: de woning van Levie Salomons

In Oud Borne is veel bijzonders te zien, lees het verhaal achter de foto.

De familie Spanjaard heeft vele woningen in Borne laten bouwen. Een van die woningen is de woning aan de Grotestraat 138. Deze woning heeft Levie Spanjaard laten bouwen in 1889. Het is een Rijksmonument en beschermd dorpsgezicht. Als je er voorbij loopt zie je op het bordje aan de muur staan: “Eclectische woning”. Eigenlijk wil dat zeggen verschillende bouwstijlen gecombineerd tot een mooi geheel.

Levie was getrouwd met Elisabeth (Betje) van der Wijk. De woning werd naar haar vernoemd, het was dus “een van der Wijkhuis”. Levie overleed in 1892 en Betje bleef er wonen tot haar dood in 1901. Levie en Betje kregen negen kinderen die allemaal goed terecht zijn gekomen, zeggen we hier in Twente. Ze trouwden allemaal met een “goede partij”. Echter heeft de Tweede Wereld Oorlog veel levens geëist van de joodse familie Spanjaard. Er zijn maar weinig familieleden teruggekeerd uit de Duitse concentratiekampen.

De rechterkant van “het van der Wijkhuis” werd van 1889 tot 1901 bewoond door Alexander Spanjaard, een neef van Levie. Door de jaren heen werden regelmatig zowel het linker- als het rechterdeel van het pand afzonderlijk verkocht.

Aan Levie en zijn broer Jacob Spanjaard (vernoemd naar zijn vader, de grondlegger van de familie Spanjaard) heeft Borne te danken dat er een spoorlijn en station zijn gekomen. Toen rond 1864 bekend werd dat een spoorlijn naar Twente zou worden aangelegd besloten Levie en zijn broer aandelen te kopen mits er een station in Borne zou komen. Dit is zo gerealiseerd en de familie vestigde daarop meerdere bedrijfspanden direct naast het spoor. Er werd zelfs een aftakking aangelegd tot in de fabriek.

In 1991 werd het totale pand Grotestraat 138 verkocht aan twee kunstenaressen, die het pand in 2006 eigenhandig weer in de oude luister herstelden en samenvoegden tot weer een woning. Het prachtige pand is nu weer te koop….

Met dank aan Martin Thiehatten gids bij “oud Borne”.
https://www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/twente/borne

Foto: Milad Rezek
Tekst: Lilian Berends
Een productie van RTV Borne.