Ervaringsdeskundige Lotte de Jong

‘Blij dat de hersteltraining dit jaar gestart is’

In het leven van Lotte de Jong speelt voetbalclub NEO een belangrijke rol. Hier voetbalt ze in het eerste dameselftal, alleen nu even niet, in verband met een blessure. Langs de lijn is en blijft ze actief als fysiotherapeut. Lachend: “Ik ben nu ervaringsdeskundige.”

De 25-jarige Bornse voetbalt vanaf haar elfde jaar bij NEO. Ze komt momenteel uit voor derdeklasser Dames 1. In januari liep ze een blessure op, een gescheurde kruisband. Ze moest geopereerd worden. “Het herstel gaat goed, maar ik mag een jaar niet voetballen.”

De Jong maakt sinds vijf jaar deel uit van het medisch team, als verzorger en fysiotherapeut. Ze begeleidde in de voorgaande jaren de teams onder de 17-1 en onder de 19-1.

Performance Team

Sinds juni vormt ze samen met Niek ten Bloemendal het Performance Team. Dit team verzorgt de hersteltraining voor geblesseerde selectiespelers van NEO 1, O23, O19-1 en O17-1. “Voetballers die terugkwamen na een blessure werden gecheckt door de fysiotherapeut, die hen dan oefeningen meegaf om op het veld te doen. Er werd niet gecontroleerd of dat gebeurde en of dat op de juiste manier gebeurde. Nu kunnen wij hen begeleidingen bij een stukje veldtraining voordat ze weer wedstrijden spelen.”

Bij het Performance Team gaat het om de meer serieuze blessures. “Elke week op dinsdag is er training. Het aantal deelnemers wisselt. Het doel is om de deelnemers zo snel mogelijk weer fit te krijgen en te kunnen laten sluiten bij hun eigen teamtraining.”

Ten Bloemendal heeft eveneens weet van blessures: de NEO-voetballer scheurde een jaar geleden ook zijn kruisband af, moest ook een jaar revalideren en van daaruit ontstond zijn interesse voor hersteltrainingen.

Hamstring, knie en enkel

Hamstring, knie- en enkelblessures komen bij voetballers het vaakst voor. Het herstel van een dergelijk blessure is een samenspel tussen fysiotherapeut en geblesseerde speler. “Belangrijk hierbij is dat spelers naar zichzelf kijken, dat ze weten wat ze voelen. Ik stel vraag, daag de spelers uit met bepaalde trainingen, maar het gevoel dat ze daarbij hebben moet ik van hen horen.”

“Ik kan mensen helpen, maar ze moeten zelf ook in actie komen, bijvoorbeeld door oefeningen thuis. Die kan ik niet voor hen doen. Wat mij voldoening geeft? Als ik zie dat mensen door te oefenen zelf veranderingen te weeg brengen. Dat ik sporters uit kan dagen, en zij mij ook op een bepaalde manier.”

Lotte werkt als fysiotherapeut bij Fysiotherapie Dijkhuis. Ze is bezig met haar specialisatie voor sportfysiotherapeut en gaat daarvan het tweede jaar in. Bij Dijkhuis wordt vanaf september ook weer een inloopspreekuur verzorgd, op maandagavond van 17.30 tot 18.30 uur.

Dan starten ook de wedstrijden. Heren 1 voetbalt in de beker eerst uit tegen Columbia op 30 augustus om 14.00 uur. Op 20 september beginnen de zwart-witten aan de competitie in de tweede klasse J.
De Jong heeft zin in het nieuwe seizoen. “Normaal train ik zelf op dinsdag en vrijdag, nu ga ik het veld op om training te geven. Gelukkig kwam deze hersteltraining dit jaar van de grond. Nu train ik zelf nog niet optimaal mee, maar binnenkort hoop ik dat wel te doen.”

op de foto : Het Performance Team, Lotte de Jong en Niek ten Bloemendal. Foto: NEO