Een truffel uit eigen Bornse tuin

Johan de Vos wilde een vijgenplant poten in zijn tuin. Hij groef een gat bij de wand van zijn garage. Tijdens het graven kwam hij een hard bolletje tegen dat verdacht veel leek op een truffel. Hij sneed er een plakje af en toen bleek het inderdaad om een echte zomer truffel te gaan. “Ik wist niet wat me overkwam. Ik woon hier al meer dan 40 jaar en heb nog nooit gehoord dat er hier in de omgeving een truffel is gevonden. Ik denk dan ook, dat het heel bijzonder is”. Trots toont de 82- jarige de delicatesse.

Johan woont aan de Bornerbroeksestraat. Met zijn 82 jaar doet hij nog steeds klusjes om het huis en in zijn tuin. Als we hem opzoeken is hij druk met het stoepje voor zijn woning bezig. Het legt de steentjes weer recht.

Truffel

De truffel wordt in Frankrijk en Italië meestal in boerderijen gekweekt, voornamelijk in eikenbossen. Deze worden nat gehouden, zodat de zwam goed kan groeien. Veelal worden honden en varkens ingezet om de truffels op te sporen. De truffel is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten, in symbiose groeit. De truffel is kostbaar en wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere gastronomie en wordt daar beschouwd als een delicatesse. In de tuin van Johan staan wel grote bomen, zoals een walnoot en een beuk maar die staan op behoorlijke afstand. De vondst is dus best wel bijzonder. De 20 gram wegende zwam wordt zorgvuldig in de keuken bewaard. De prijs voor zomertruffels staat momenteel op € 50 per 100 gram. Als we vertrekken gaat Johan weer verder met zijn stoep en vertelt nog even: “ik ga straks weer naar mijn volkstuin om asperges te steken want die doen het bijzonder goed”, dus Johan blijft lekker bezig. WA

tekst en foto met dank aan de week van borne