Cursiefje: Waarover ik niet schrijf

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Als ik nou eens een héle week met rust laat, de zon nog even weldadig haar gang laat gaan en dat ze de enige wijnstok in de tuin nog trossiger blauw maakt…waarover schrijf ik dan niet…

Dat om middernacht het licht in de horecagelegenheden aangaat, als signaal dat daar een uur later het gat van de deur is. Dat aangescherpte coronaregels het lastig maken ze na te leven. Dat daarboven angst, zorg en verwarring hangt. Dat het coronavirus de bal speelt. Dat we het hebben over een kantelpunt, over oplaaiende brand- en verspreidingshaarden die in praatprogramma’s met holle frasen geblust worden. Dat zo de toekomst van een leven voorbijgaat. Als een toeschouwer, een vreemdeling, een naakte toeschouwer, een nabestaande? In een verraderlijk spel van licht en kleur op het plakband van aangelegde anderhalve meters en richtlijnen. Dat niemand weet – het is sturen in de mist en bek dicht – hoe lang het duurt dat er een verlossing brengend vaccin komt. Dat alle carnavalsactiviteiten worden afgeblazen. Dat Zenderen geen flitspalen krijgt. Dat Borne zijn zelfstandigheid verliest. Financieel staat voorbij de fontein in het centrum het water tot aan de lippen. De vroede dames en heren die het ook niet weten vrezen een artikel 12-status, een onder curatele door het Rijk. Een oude fontein hebben ze al bij een erf verstopt. Een baby Boris symboliseert nu in het winkelcentrum van Borne de grootheid van het dorp: klein, 3D-geprint, cartoonachtig en rood aangelopen. Bijna met uitzicht, dat wel, op een gele, aaibare schildpad als…speelgoed voor kinderen.

Daarover schrijf ik niet. Ik loop met mijn hoofd in toeschietende wolken. Denk aan dichters die schrijven over de laatste dagen van de zomer, over herfst en winter. Zoals Gerrit Kouwenaar. “Verzwijg hoe de taal langs de lippen invalt/hoe de grond het gedicht overstelpt, geen mond/zal spreken wat hier overwintert – ” En: “Ze zeggen dat je, als de blaren vallen,/ Met de treurnis één wordt, en de/Zwarte zweep van de dood hoort knallen./Er is zeker nog niet genoeg ellende.”

Jan Stoop, 24-9-2020

Je vindt alle columns van Jan Stoop op BorneinBeeld.nl