Cursiefje: Schrijven

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Het is een zomerse middag, die nog meer zomer belooft – zomer in kapitale letters, een zomer met tropische temperaturen. 

Op een terras in het centrum van het dorp dat mij dierbaar is, leggen twee mannen achter mijn rug op gepaste afstand van elkaar luidruchtig en in flashbacks hun ziel en zaligheid bloot. “Zo ben ik nou eenmaal opgevoed”, klinkt meerdere malen. Tot hun verhaal brokkelig stokt. Onderbroken door momenten van gespeelde onenigheid over wie de volgende biertjes betaalt. 

Een groepje kinderen vermaakt zich in de meerarmige fontein vlakbij, waarvoor je niet vooraf hoeft te reserveren. Tot ze van hun moeder  het sein krijgen zich als een kwartet bij elkaar in de zon te drogen. Moeders  regelen zoiets altijd met stilzwijgende instemming van vaders. Ondertussen wint ver van deze tafereeltjes over de Noordzee Max Verstappen op Silverstone de Grand Prix autorace van Groot Brittannië. Thuis in mijn tuin buigt een duif. Als eerbetoon? Nee, zo drinkt hij altijd uit de riant beschikbare vijver.

De regionale krant meldt in de tijdelijke rubriek  ‘een zomer in Nederland’ dat het in Giethoorn ook zonder Chinezen nog druk is. Miljoenen Nederlanders ontdekken met ‘her’ ervoor hun eigen land.

André Rieu laat weten dat hij het uiteindelijk zonder overheidssteun niet meer zal redden. Hij zit al opgescheept met het gegeven dat hij voor een kop koffie en een stuk vlaai in zijn Maastricht 5 euro 50 moet betalen. Het verbaast hem elke keer weer. Dan maar luisteren naar zijn eigen muziek? “Nee. Ik heb het liever stil. Stilte is de mooiste muziek die er is.”

Stil pak ik pen en papier. Stil schrijf ik over twee openhartige mannen op een zomers terras, over kinderen die spelen met water. En dat de krant mijn toeverlaat is. Na de laatste punt schenkt mijn vrouw nog eens in. De temperatuur zakt onder de 30 graden C. De wind, zo merk ik nu, laat razende geluiden door, 130 km per uur is ’s avonds toegestaan. Pratende buurtgeluiden dringen er in flarden doorheen. Net als scherende vleermuizen in alarmfase 1 door oplaaiende coronacijfers.

Jan Stoop, 11-8-2020

Je vindt alle columns van Jan Stoop op BorneinBeeld.nl