Cursiefje: Godiva

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl

Godiva. Op z’n ‘Amerikaans’ uitgesproken als Goh DIVE uh of op z’n ‘Belgisch’ als Guh DEE van. Waar heb ik het dan over? Over…chocolademakers! Wat me evenwel vooral triggert is de afbeelding, het logo, het beeldmerk: een paard met daarop een vrouwelijke schoonheid met loshangend lang haar…
Ik zoek haar op.

In leven was Godiva de echtgenote, gemalin van Leofric, de graaf van Chester. Zij stichtte in 1043 op ‘s mans domein in het Engelse Coventry een Benedicter abdij, waarvan zij de weldoenster bleef. Het verhaal gaat, in de vorm van een sage, dat zij Coventry bevrijdde van de zware belasting die manlief hief. Ze voldeed aan de voorwaarde die Leofric schertsend had gesteld, namelijk naakt over de markt te rijden. Het eerste ‘historische’ verhaal hierover maakt er gewag van dat haar loshangende lange haar afdoende bescherming bood.

Volgens een 17de eeuwse ballade zou Godiva vooraf bevolen hebben dat een ieder binnenshuis moest blijven, met de vensterluiken gesloten, opdat niemand haar zou zien. Weer een eeuw later wordt een zekere ‘Peeping Tom’ opgevoerd. Hij overtrad het bevel. Wat hem zijn gezichtsvermogen kostte.
Overigens. Nog steeds wordt in Coventry het verhaal van Lady Godiva nagespeeld. In een kleurrijke, decente ‘procession’.

In 1926 duikt Godiva op in Brussel. Een zekere familie Draps opent er op de Grote Markt hun eerste chocoladewinkel ter ere van Godiva’s legende.

In een ingezonden brief in de Volkskrant lees ik nog dat de Farmers Defence Force een voorbeeld kunnen nemen aan Godiva’s verhaal. “Stel je voor, vijfhonderd boze blote boeren die, gezeten op de rug van een koe, het Malieveld bezetten. Het geeft lucht aan de verhitte discussie, het koelt de gemoederen en moet de politie alsnog tot arrestaties overgaan, dan is het fouilleren in een vloek en een zucht achter de rug.”
Tot slot. Deze vrijmoedige, dan wel vrijpostige toevoeging van uw columnist: Ergens geen chocolade van kunnen maken? Voilá!

Jan Stoop, 28-7-2020

Je vindt alle columns van Jan Stoop op BorneinBeeld.nl