Cursiefje: Bijstellen

Lees alle columns van Jan Stoop op www.borneinbeeld.nl.

Toen ik in het voorjaar van 1977 mijn eerste raadsverslag schreef voor de nog lang niet geamputeerde 75-jarige Bornse Courant, heette het al dat Gedeputeerde Staten van Overijssel vonden “dat bepaalde uitgaven eigenlijk niet pasten in zo’n arme gemeente”. Borne verkeerde in een hachelijke financiële situatie. Ik noteerde het onwetend dat de BC, als cultureel erfgoed, bijna 120 jaar mocht worden. Maar dat terzijde.

Een paar maanden geleden interviewde ik voor het inmiddels ook al geamputeerde RTV Borne – zendmachtiging afgenomen – het scheidend raadslid Bram Donkers van GroenLinks/PvdA. Terugblikkend kwamen we terecht in 1998. Donkers werd toen wethouder. In een tijdsgewricht dat dreigend meldt dat het afgelopen kan zijn met Borne als autonome gemeente – immers op den duur financieel niet levensvatbaar. Er werd gedacht aan schaalvergroting en gemeentelijke herindeling. Er viel niet aan te ontkomen. Duik daar als nieuwbakken wethouder maar eens in. Donkers vond het leuk om te proberen. Hij blijft wethouder tot 2007.

Anno 2020 is er weer en zelfs meer vet van de gemeentelijke botten geschraapt. Voor de komende jaren zijn de financiën niet op orde. Het tekort loopt op tot in de miljoenen. Weer worden stormballen gehesen. De storm is heftig, turbulent en verplaatst zich grillig. En woedend. Vlagerig woedend. Bomen waaien om, takken waaien af. Of ze niets anders te doen hebben dan bejegend te worden als een groene sta-in-de-weg.

Van gemeentewege ziet men oplossingen als meer preventie, vroege signalering van de problemen, bezuinigen, duimschroeven aandraaien. Zelf een zonnepark beheren. Een efficiënte duurzame exploitatie van ’t Wooldrik. “Fors bezuinigen is één, het in standhouden van een prettig woonklimaat is minstens zo belangrijk. We gaan voor een gezonde financiële situatie. We willen het voortbestaan van Borne niet in gevaar brengen.” Mooier kunnen bestuur en politiek het niet formuleren. Het heet ook “even door de zure appel heen bijten”. Dat is er maar eentje. Ze zijn niet aan te slepen.

En wat dacht je ervan als gemeentehuis bij het Kulturhus in te trekken, van het Kulturhus een huis van cultuur, welzijn en van….democratie te maken. Bijstellen wordt dat in politiek jargon ook wel genoemd.

Jan Stoop, 8-9-2020

Je vindt alle columns van Jan Stoop op BorneinBeeld.nl