Cartridges voor “KIKA-kinderen kankervrij”

Geld geven voor het goede doel hoeft niet altijd, helpen kan op verschillende manieren.

In de bieb zag ik twee maanden geleden opeens een grote doos staan waarop vermeld stond dat je lege of niet meer gebruikte cartridges kon inleveren. In deze tijd waar we ons bewust zijn hoe we met ons “afval” materiaal omgaan vond ik dat een geweldig idee. Mede omdat ik  enkele weken geleden een nieuwe cartridge in mijn printer moest plaatsen. Ik dacht bij mezelf, die kan ik mooi hier inleveren. Het nuttige met het aangename.

De doos staat bij de dames van de VVV Borne in een hoekje van hun tafel. Ikzelf kom regelmatig in de bieb en het was me nog nooit opgevallen. Bij navraag vertelden de dames dat die doos er al een klein jaartje staat. Op mijn vraag waarom “Kika-kinderkanker” het doel is, er zijn meerdere “goede” doelen die graag gebruikte en ongebruikte cartridges inzamelen. De dames gaven aan bewust nu voor “Kika-kinderkankervrij” hadden gekozen.

Ook kinderen kunnen kanker krijgen, hoe zit dat eigenlijk:
Jaarlijks krijgen ongeveer 550 kinderen in Nederland de diagnose kanker. 75% geneest van deze vreselijke nare ziekte.. Artsen-wetenschappers onderzoeken of het mogelijk is dat kinderen minder pijn hebben tijdens de behandeling, hogere genezingspercentage en een betere kwaliteit van leven na genezing. En nog voor meer onderzoek, er is dus veel geld nodig.

Sommige soorten kanker komen alleen bij kinderen voor. Leukemie kunnen zowel kinderen als volwassenen krijgen. Leukemie kan in verschillende soorten voorkomen, niet alle soorten komen voor bij kinderen. Een kinderlichaam verschilt van een volwassenlichaam en reageert daardoor ook anders. Medicatie moet daarom speciaal berekend worden voor kinderen, kinderen zijn geen kleine volwassenen. Het is belangrijk dit heel goed te begeleiden. Het wil niet zeggen dat een kind minder aan kan dan een volwassene. Een kinderlichaam kan over het algemeen iets beter tegen chemotherapie dan een volwassenlichaam. Soms krijgen kinderen een “zwaardere” behandeling dan een volwassene. Behandeling van kanker kan bij kinderen soms jaren duren. Veel medicijnen maken niet alleen de kankercellen kapot maar ook de gezonde cellen.

Er zijn dus vele redenen om je cartridge niet bij Twente milieu in te leveren, maar in de bibliotheek Borne zodat we op die manier, al is het maar klein een beetje, bijdragen aan de stichting “Kika-kinderkankervrij”.

Tekst: Lilian Berends
Foto: Milad Rezek
Een productie van RTV Borne