Bornse Tuinfee ontwerpt unieke hortensia standaard

“Zo’n extreme drukte hebben wij nog nooit gehad”.

Gini de Graaf heeft een grote passie, tuinieren. Juist in deze tijd van het jaar hangen de hortensia’s door de overweldigende bloementooi allemaal krom en op de grond. Gini bedacht daar 15 jaar geleden een oplossing voor en dat mondde uit in een prachtig bedrijf. Ze verzendt haar producten naar vele plaatsen in Europa. Een poging dit te verzenden naar Amerika strandde helaas op de verzendkosten. Hoe een hobby tot een gezond bedrijf heeft geleid.

De Bornse Gini staat bekend onder de naam “Tuinfee“. Het begon allemaal met het ontwerpen van een standaard voor haar hortensia Annabellen. Eerst maakte ze die voor haar zelf en later voor wat vrienden en bekenden. Maar er was meer vraag, dus ging ze op zoek naar een fabriek die deze standaards voor haar kon maken. “Dat viel in eerste instantie best tegen. We vonden een bedrijf die dat wel kon maken, dus we waren positief. Maar toen de eigenaar vroeg om hoeveel stuks het ging, gaven we aan dat het om 50 stuks ging. Dat vond hij veel te weinig, dus die poging strandde. Maar er bleek zoveel belangstelling dat, toen ik 3 maanden later terugkwam of hij een paar honderd wilde maken, we een deal konden sluiten”.

Gekkenhuis in december

Ondertussen levert de Tuinfee de beugels al 15 jaar. Ze zijn niet alleen geschikt voor de hortensia’s, maar ook voor veel andere planten en bloemen. Naast vele tuingereedschappen zijn er bij haar ook rozenbogen, klimzuilen en unieke standaards te verkrijgen voor de clematis. Zo rond Kerstmis kwam de zakenvrouw op het idee een kerstboomspiraal te maken, en dat heeft ze geweten. “In december is het hier vaak een gekkenhuis, de koeriersdienst haalt hier dan soms een hele vrachtwagen vol met spullen op die dan verkocht zijn”.

Tuinbeurzen

De standaards en haar producten zijn ondertussen zo bekend, dat de Tuinfee ook wordt uitgenodigd voor tuinbeurzen in Nederland, Duitsland en België. Er kwam een verkoopwagen, waarmee de verkoop op beurzen iets makkelijker zou worden. Een paar jaar geleden kwam er op verzoek van klanten een webwinkel bij. “Dit omdat klanten niet een heel jaar wilden wachten tot ik weer op een beurs bij hun in de buurt stond”.

Optimale steun

En die webwinkel was in deze coronacrisis een uitkomst. Er werd geen enkele tuinbeurs meer gehouden en iedereen zat verplicht thuis (in de tuin). “De belangstelling voor onze webwinkel is gigantisch toegenomen, een uitkomst in deze tijd. Zo’n extreme drukte hebben wij nog nooit gehad. Op de eerste plaats van de verzendlijst staat de “ krulpin”. Alleen deze pin, waarmee je een soort hekje maakt rond de hortensia Annabelle (maar ook vele andere hoge planten en grassen), kan bij de snel wisselende weertypes van de laatste tijd de hortensia ècht steunen”, zo vertelt De Graaf.

Drie toepassingen

De clematisspiraal werd de volgende topper. “Deze staat nu in de tuin en helpt de clematis zich van alle kanten op haar mooist te laten zien. In het najaar, als de clematis is uitgebloeid, komt er vogelvoer voer in te hangen en is het een tijdje een vogelvoerspiraal. Aan het einde van het jaar gaat het vogelvoer er uit en komen er slingers, ballen en een piek in en heet de spiraal plotseling kerstspiraal, leuk he”, zo geeft ze lachend aan.

Ook afhalen

Bezoekers van haar webwinkel zijn soms erg verrast, want in Borne is de Tuinfee helemaal niet bekend. “Ik verzend mijn producten door heel Europa. Als mensen dan horen dat ze de producten gewoon in Borne op kunnen komen halen, zijn ze vaak erg verrast. Het is een eigen fabricaat van hoge kwaliteit en daar doen we de mensen veel plezier mee. Zo genieten ze nog meer van hun eigen tuin. Erg belangrijk in deze coronatijd” , zo sluit de Bornse Tuinfee af. WA

tekst en foto met dank aan de week van borne