Bornse stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing geteld

Van de 18.415 kiesgerechtigden in Borne wist 85,38 procent de weg naar één van de 15 stemlokalen in de gemeente Borne te vinden.

De Bornse stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing zijn geteld. Van de 18.415 kiesgerechtigden in Borne wist 85,38 procent de weg naar één van de vijftien stemlokalen in de gemeente Borne te vinden op 15, 16 en 17 maart. Dat betekent dat 15.722 Bornenaren hebben gestemd. “Een mooie opkomst, die de betrokkenheid van de Bornenaar met de democratie in Nederland laat zien”, aldus burgemeester Jan Pierik.

“Ondanks de tijd waarin we leven, hebben we er alles aan gedaan om iedereen zo veilig mogelijk te laten stemmen”, vertelt de burgemeester. Zo konden kiezers van zeventig jaar en ouder dit jaar per brief stemmen of op 15 en 16 maart vervroegd hun stem uitbrengen in de stemlokalen in het gemeentehuis en wijkgebouw De Letterbak aan het Clematishof. Net als alle andere mensen die tot de corona risicogroep behoren.

“We hebben er alles aan gedaan om iedereen zo veilig mogelijk te laten stemmen”

Van de ruim 3.800 kiesgerechtigden van zeventig jaar en ouder heeft 42 procent er voor gekozen om per brief te stemmen. In totaal hebben 1.961 mensen met een kwetsbare gezondheid afgelopen maandag en dinsdag persoonlijk hun stem uitgebracht in één van de twee stemlokalen.

Net als in heel Nederland was de rest van de Bornse samenleving woensdag 17 maart aan de beurt. In totaal waren er vijftien stemlokalen geopend in Borne, Hertme en Zenderen. In het gemeentehuis, Sportcentrum De Wensinkhof, de Bornse Harmonie, Wijkgebouw De Letterbak, Sportkantine NEO, Sporthal ’t Wooldrik, het Kulturhus, MFA Sindron, Het Spookhoes, Kerkgebouw De Fontein, Gezondheidscentrum Fleminghof en twee in Sportzaal de Hooiberg en twee in de Bornsche Maten.

“Complimenten voor de stembureauleden en de betrokkenheid van de Bornse kiezers”

Hoewel, net als in de rest van Nederland, niet alle briefstemmen goed waren ingeleverd, is de verkiezing in Borne volgens de burgemeester goed verlopen. “Helaas zijn er altijd mensen waarbij het stemmen niet goed gaat of naar wens verloopt, maar ondanks de maatregelen hebben we veel positieve geluiden gehoord. Met name over de inzet van de stembureauleden, die er alles aan hebben gedaan om deze bijzondere verkiezing in coronatijd zo veilig mogelijk te maken. Complimenten! Ook voor de betrokkenheid van de Bornse kiezers.”

Vier jaar geleden was de opkomst voor dezelfde verkiezing in de gemeente Borne 86,1 procent.

Volg het gemeentenieuws op de website van gemeente Borne

Volg het nieuws uit Borne

Volg de politiek in Borne

Een productie van RTV Borne