Bloemenpracht bij opendagen Floralia Borne

Ondanks de buien en corona mocht Floralia Borne op zaterdag 5 en zondag 6 september honderden bezoekers verwelkomen.

Voorzitter Arie de Jager vertelt dat Floralia zich niet alleen richt op het kweken van Dahlia’s en andere bloemen. Ook worden er bijvoorbeeld Kalebassen gekweekt en heeft een Imker er zijn bijen voor de broodnodige bestuiving. Daarnaast zijn er vrijwilligers die ambachtelijk bezig zijn, van bloemschikken tot het maken van vogelhuisjes en wat er maar meer nodig mag zijn.

Op het terrein staat bijvoorbeeld een imposante molen. Deze heeft jaren bij uitspanning Het Anker in Saasveld gestaan, maar heeft nu al jaren een prominente plek op het terrein van Floralia. De molen is door leden van Floralia helemaal opgeknapt en ook zijn er bankjes gemaakt die rondom de molen een fijne rustplek bieden.

Het kweken van Dahlia’s is een vrij intensief werk. Je moet er bijvoorbeeld telkens de uitgebloeide bloemen uitknippen om nieuwe knoppen de kans te geven. Verder worden elk najaar de planten helemaal tot de knol teruggesnoeid, de knollen worden uit de grond gehaald, gelabeld en opgeslagen. Het volgend voorjaar wordt dan alles weer herplant.

Volgens secretaris Henk de Vries bloeiden een paar weken geleden alle bloemen nog uitbundig, maar na de bloei moet helaas alles worden teruggesnoeid. Na wat regenbuien kunnen ze dan opnieuw tot bloei komen, maar helaas kwam de regen dit jaar een weekje te laat voor de opendagen. En de bloemen hebben toch ook wel wat geleden onder de hete augustus dagen.

De Vries vertelt dat hij ieder jaar probeert om een nieuw soort Dahlia te kweken. Soms ruilt hij soorten met andere Dahlia liefhebbers, maar voornamelijk zoekt hij nieuwe soorten bij de bloemengroothandel. Helaas zijn er nog maar weinig groothandels die nog Dahlia knollen verkopen.

Floralia heeft besloten de opendagen dit jaar in afgeslankte vorm door te laten gaan. In andere jaren staat er altijd veel kramen, maar dat was dit jaar niet mogelijk. Maar omdat de vrijwilligers zoveel werk en tijd steken in het verzorgen van de bloemen en het terrein, wilde Floralia dit graag kunnen tonen.

Floralia is van ongeveer half juli tot eind oktober op werkdagen’s middags open op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Foto en tekst: Erna Binnendijk
Een productie van RTV Borne