Beleef Kerstmis in Oud Borne 2022

Een adembenemende lichtshow op de Oude Kerk, een sfeervolle kerstmarkt en een aantrekkelijk programma in de Theaterstraat. De afgelopen editie van Beleef Kerstmis in Oud Borne overtrof wederom de voorgaande. Het was dan ook geen wonder dat de kleine straatjes van de oude dorpskern vol liepen met bezoekers. Heerlijk samen de donkere dagen voor Kerstmis beleven.

Om half vijf begon het programma met de fakkeloptocht vanaf de St. Stephanuskerk. In de stoet kon het publiek Jozef, Maria met het kindeke Jezus herkennen, de herders, de drie koningen, maar ook herder Mieke met haar kudde schapen en honden. Bovendien mochten basisschoolkinderen eveneens een fakkel ophalen en meelopen. De tocht ging langs de wensboom op het Dorsetplein, die in het licht werd gezet door de bekende weerman Dennis Wilt. Vervolgens door naar de Pellenhof waar alle fakkels in het gras geplaatst konden worden. De H. Familie liep verder naar de Ennekerdijk waar het Tableau Vivant in de yogastudio werd opgezet. Dit werd gedaan door de leerlingen van Theatergroep Barst.

Tegelijkertijd werd de lichtshow op de oude Kerk gestart. Een spektakel dat uniek is voor de regio en dat telkens een andere invulling heeft. De ohh’s en ahh’s waren dan ook niet van de lucht. Heel bijzonder was de gesproken tekst tijdens de show waarin in het kort de geschiedenis van Borne werd verhaald. In de pauzes kon het publiek genieten van de vele kraampjes die zich als een verlicht lint door de pittoreske straatjes van de oude dorpskern slingerde. Beleef Kerstmis in Oud Borne is een feest van licht en dat wordt op velerlei wijze uitgedrukt. Een scala aan kerstdeco’s, kerststukjes, eigen gemaakte baksels, sieraden en andere hebbedingetjes lagen te pronken in het sfeervolle licht. Koren, behangen met lichtjes, zingen de sterren van de hemel. Orkesten, ondergebracht in aangeklede kapschuren of veranda’s zorgden voor de muzikale omlijsting en nodigden het publiek uit om even te genieten. Even onder dompelen in de sfeer en je mee laten slepen door de muziek.

De Oude Kerkstraat was voor deze gelegenheid omgedoopt tot Theaterstraat. De toneelgroepen Buitengewoon en Barst verzorgden het programma afgewisseld door dansintermezzo’s van balletschool Jennifer Willems en dansschool Cladans. En ook hier was het genieten. Van het stokoude kerstverhaal van de gierige Scrooge en het straatarme gezinnetje van de kantoorklerk. Een Christmas Carol die vrijwel iedereen uit zijn hoofd kent, maar die nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Tijdens Beleef Kerstmis in Oud Borne waan je je even in andere wereld te zijn.

Tekst: Annemarie Haak