Bas en Imke maken hun ‘Meesterlijke’ droom waar

Bas en Imke Meester verhuisden midden in coronatijd met hun bedrijf naar een groter pand: “Het was nodig want we waren uit ons jasje gegroeid”.

In 2010 maakten Bas en Imke Meester hun droom waar met het oprichten van koffiespeciaalzaak Meesterlijke Koffie & Thee. Nu op de kop af tien jaar later verhuizen ze in coronatijd een paar deuren verderop. Het oude Proeflokaal aan de Drienerstraat biedt meer ruimte en sluit ook beter aan bij de nieuwe plannen en ideeën van de ondernemers. De naam van de zaak is veranderd in ‘Meesterlijke’ om aan geven dat ze veel meer gaan doen dan alleen koffie en thee schenken. Donderdag 29 oktober was de opening.

Moederdag cadeau box

Toen Bas aan het begin van het coronatijdperk gevraagd werd of hij geïnteresseerd was in de nieuwe ruimte, moest hij naar eigen zeggen hard lachen. In die periode had hij slapeloze nachten: “Ik werd badend in het zweet wakker. Alles is ineens onzeker.” Toch ging ineens de knop om: “Je moet wel. Tijdens de eerste lockdown hebben we met ons team allerlei leuke concepten bedacht; zoals een high-tea pakket en een moederdag cadeau box. De bestellingen liepen als een trein, maar door capaciteitsgebrek konden we helaas niet meer aan de vraag voldoen. Al snel bleek dat we uit ons jasje waren gegroeid. Na de opening in mei volgden de nieuwe COVID-19 maatregelen. In die kleine zaak was de 1.5 meter maatregel niet te handhaven en moest er personeel worden afgeschaald. Dat was het moment dat ik ben gaan praten met de ondernemers van ons nieuwe pand.”

Opbouwen

Het nieuwe onderkomen is drie keer zo groot. “Dit eerste jaar is superspannend. We betalen nu ook nog huur voor ons oude pand. Dat loopt nog even door, maar we hebben een plan en dat moet lukken. Als de beslissing om naar dit grote pand te verhuizen een te grote stap blijkt te zijn geweest, dan kan ik dat alleen mezelf verwijten, maar ik doe er alles aan om dat niet te laten gebeuren. Het is een nieuwe start en we gaan vanaf nul opbouwen. Gelukkig draait de winkel goed en zijn we een gezonde onderneming. Je weet wat je moet verdienen om je winkel draaiende te houden en te overleven. Dat doen we al tien jaar.”

Vega

De nieuwe zaak ‘Meesterlijke’ beschikt niet alleen over een winkel maar heeft nu ook een lunchroom, grotere keuken en binnentuin van honderd vierkante meter. Dat sluit naadloos aan bij de nieuwe plannen van de ondernemers. Bas: “In januari komen we met een vernieuwd concept.” Hij wil nog niet alles prijsgeven, maar licht alvast een tipje op van de sluier: “We gaan onze take-away uitbreiden en iets doen met vega- en glutenvrije producten. Nederlanders gaan steeds bewuster en gezonder eten. Zelf ben ik hierdoor twintig kilo afgevallen en ik geniet niet minder van eten”, voegt hij er lachend aan toe.

Horeca

Voor het grote buitenterras ligt er ook een plan op de plank.“Ik denk dat het heel gaaf is om in de winter met een kop warme chocolademelk met slagroom bij een warme terrashaard te zitten met een dekentje over je heen. Verder willen we het grootste terras van Twente worden dat rookvrij is.” Het lijken voorlopig nog dromen nu de horeca weer dicht zit, maar Bas blijft optimistisch. “Natuurlijk is dat een tegenvaller, ik denk dat niemand dit had verwacht, maar we hebben nu ook iets meer tijd om onze ideeën verder uit te werken. Ik hoop dat de horeca in januari weer open is. Verder is het nu wachten op de toekenning van een horecavergunning. Dat proces is al in werking gezet.”

Kerstpakketten

Tot die tijd ligt de focus op het overeind houden van hun zaak. “Wij hopen dat de verkoop van onze kerstpakketten een mooie omzet oplevert. We hebben net al een mega-order binnen gekregen waar je blij van wordt. Het is fijn dat klanten je dit gunnen.” In de afgelopen periode kregen de Meesters veel steun uit hun omgeving. “Mensen bieden hulp aan, bestellen kerstpakketten of willen orders alvast betalen. Die steun verdienen alle ondernemers. Er wordt nu veel online ‘geshopt’ waardoor veel mooie zaken failliet gaan en verdwijnen. Ik hoop dat mensen dit beseffen. Om het in je stad of dorp gezellig te houden, is het belangrijk dat je ook ‘shopt’ bij de plaatselijke ondernemers.”

Kijk voor meer informatie op https://meesterlijke.nl/

Tekst: Pauline Idzerda
Foto: Rafael Bisaku
Een productie van RTV Borne