Autorijschool Tonnie Zuur bestaat 40 jaar: “Ik ga nog niet met pensioen”

Mijn eerste rijles was op 16 november 1980, de verjaardag van mijn zoon.

In veertig jaar tijd hielp Tonnie Zuur (70) duizenden mensen uit Borne en omstreken aan hun rijbewijs. Op 16 november 2020 bestaat de rijschool veertig jaar, maar door de coronamaatregelen zit een feestje er niet in. Tijdens de eerste lockdown besloot Tonnie dat hij nog niet met pensioen wil gaan. Wel bestaat het plan dat dochter Miranda Zuur (48) op termijn het roer zal overnemen.

Pensioen

Stil zitten en niets doen past niet bij de ondernemer. Toen hij tijdens de coronacrisis zes weken moest stoppen met lesgeven, was dat een hard gelag. “Ik heb het hele huis schoongemaakt”, zegt hij lachend. De vreugde was dan ook groot toen het bericht kwam dat hij en zijn dochter Miranda de rijlessen weer konden hervatten. Miranda Zuur vult hem aan:”We slaakten allemaal een zucht van verlichting. Al snel kwam ook het besef dat mijn vader nog niet met pensioen moet gaan, dan wordt hij gek!”

Trotse vader

Het gezin Zuur bestaat uit twee dochters en een zoon. “Alle drie hebben ze een diploma voor rij-instructeur”, vertelt de trotse vader. “Voor mijn zoon en andere dochter staat dit werk nu even op een zijspoor. Ze willen altijd bijspringen, maar hebben nu andere doelen in het leven.” Het plan is dat dochter Miranda de zaak over een aantal jaren gaat overnemen. Miranda heeft nu twaalf jaar ervaring als rij-instructeur en geeft twee dagen per week les. Daarnaast werkt ze in een plaatselijke supermarkt. Ze wordt nu klaargestoomd voor ondernemer en dat is voor haar een grote uitdaging. “Gelukkig heb ik nog even de tijd, het plan van de overname is over vier jaar. Ook al gaat het nu goed met onze rijschool, wat de toekomst brengt blijft onzeker door het coronavirus.”

Leger

Wanneer het zover is zal haar vader twee dagen per week gaan werken, want de rijschoolhouder is nog lang niet uitgekeken op zijn vak. In de afgelopen veertig jaar heeft hij ontelbare leerlingen naar hun rijbewijs begeleid. Dat begon al in het leger. Zuur solliciteerde naar de functie van technisch specialist, maar werd militair rij-instructeur en gaf er vier jaar rijles. Vanwege zijn leeftijd kwam hij niet in aanmerking voor een loopbaan als beroepsmilitair. Van de opslagpremie besloot hij een ‘Datson’ te kopen en richtte zijn eigen bedrijf op. Zijn eerste rijles ligt nog vers in het geheugen: “Dat was op 16 november 1980 om 18.30, de verjaardag van mijn zoon. Mijn achternicht zat toen bij mij in de auto.” In die tijd voetbalde hij nog in het eerste team van voetbalclub BZSV De Blauwwitters. “Ik kende veel mensen en al snel stroomden de aanmeldingen binnen.”

Kratje bier

In korte tijd werd zijn bedrijf een groot succes en nu veertig jaar later is de rijschool van Tonnie Zuur in Borne en omstreken bekend. “Ik heb nog lesgegeven aan drie generaties uit één familie; moeder, dochter en kleinkind.” De theorielessen verzorgt de familie zelf: “Vroeger gebeurde dat nog in onze huiskamer. De leerlingen namen soms een kratje bier mee en bleven na de les nog even hangen. Dat was een gezellige tijd.” Tegenwoordig vinden de lessen plaats in het bijgebouwtje van de Baptistenkerk aan de Twijnerstraat. “Dat is elke week volle bak. De koster zei eens tegen me:’als er net zoveel mensen naar de kerk zouden gaan, ben ik een blij man.'”

Haastig verkeer

De afwisseling in zijn vak spreekt hem aan: “Elk uur een andere leerling vraagt om andere begeleiding. Je ziet dat ze vooruit gaan. Als ze dan ook slagen voor hun examen, dan ben ikzelf ook blij.” Volgens de rij-instructeur zijn er in de afgelopen veertig jaar wel dingen veranderd in het verkeer. “Er is weinig ruimte voor een leerling om fouten te maken. Als voorbeeld noemt hij het bumperkleven. “Een leerling, die dat in zijn binnenspiegel ziet dat een automobilist onvoldoende afstand houdt, wordt zenuwachtig en kan vervolgens fouten gaan maken. Mensen hebben haast en geen geduld meer op de weg. Het lijkt er soms op dat bepaalde weggebruikers zijn vergeten dat ze het zelf ook hebben moeten leren.”

Verliefdheid

Gelukkig is er ook genoeg tijd voor ontspanning. Tonnie vertelt dat hij vaak persoonlijke verhalen van zijn leerlingen krijgt te horen die op het thuisfront nog niet eens bekend zijn. “Vergelijk het met mensen die bij de kapper zitten, die willen soms ook graag hun verhaal even kwijt. Zo werkt dat hier ook, mensen vertellen veel, maar als ze uitstappen zijn ze het vaak alweer vergeten.” Miranda knikt instemmend en voegt eraan toe: “Onze doelgroep bestaat voornamelijk uit jongeren van 17 en 18 jaar. Die staan volop in het leven. In de gesprekken kan het over van alles gaan, zoals de eerste verliefdheid tot aan liefdesverdriet. Ik hoop dan dat ze iets aan mijn levenswijsheden hebben, maar ik ben natuurlijk geen therapeut,” grapt ze.

Corona

Vanwege de coronacrisis zijn veel rijscholen gestopt met lesgeven. Toch ondervindt de Bornse rijschoolhouder er weinig hinder van. “Ik heb een buffer opgebouwd waardoor ik deze klap kon opvangen.” Hij maakt zich geen zorgen over de nabije toekomst. “Voorlopig zijn we druk met het inhalen van lessen. Helaas komen daardoor nieuwe aanmeldingen nu eerst op een wachtlijst tot januari 2021. Daarna kunnen er weer nieuwe leerlingen in onze lesauto stappen.”

Tekst: Pauline Idzerda
Foto: Rafael Bisaku
Een productie van RTV Borne