AUDIO Ouderen kunnen verhaal kwijt bij Thuisbelmaatje BorneThuis zitten tijdens de coronacrisis is in het algemeen al lastig, maar voor ouderen des te meer. Vaak zitten ze alleen met veel minder sociale contacten dan normaal. Familie, buren en mantelzorgers komen niet meer op bezoek en activiteiten gaan niet door. Stichting Welzijn en Ouderen haakt hierop in door mensen in Borne een ‘Thuisbelmaatje’ aan te bieden.

Thuisbelmaatje is een initiatief van Welzijn Ouderen Borne – Wijkracht Borne. Professionals en vrijwilligers werken samen om daar waar gewenst en mogelijk oudere inwoners extra te ondersteunen. Joke Boevink, welzijn adviseur bij Stichting Welzijn en Ouderen, Wijkracht Borne vertelt: “Zij staan op allerlei manieren met hen in contact. Samen met professionals benaderen ze mensen of ze gebeld willen worden. Blijkbaar is de behoefte groot, want er staan nu al dertig mensen op de lijst die zich hebben aangemeld voor een belmaatje.”

Oorlog

Het idee van een belmaatje is niet nieuw. Er bestaan al veel landelijke initiatieven voor kwetsbare en eenzame ouderen. “De gedachte van het hebben van een belmaatje, is dat mensen zich even minder alleen voelen en hun verhaal kwijt kunnen. Het verschil met deze initiatieven en Thuisbelmaatje Borne is dat wij de mensen bellen en niet andersom.” Het woord kwetsbaar neemt ze liever niet in de mond: ” Ik vind het vervelend als er in zijn algemeenheid over ouderen gepraat wordt alsof ze in deze tijd in een slachtofferrol zitten. Er zijn ook ouderen die zeggen: ‘ Het is heel vervelend, maar ik heb de oorlog meegemaakt, dus ik red me wel in deze situatie.’”

Eerste lijn zorg

Het Bornse initiatief is ook neergelegd bij thuiszorgmedewerkers en praktijkondersteuners van huisartsen. “Deze professionals, die werkzaam zijn in de eerste lijn van de zorg, willen we in deze drukke periode graag ondersteunen”, aldus de welzijnsadviseur. Over de duur van het project, zegt ze: “ Het Thuisbelmaatje duurt zolang het nodig is. Dit is afhankelijk van het verloop van de coronacrisis. Daarna zien we wel weer.”

Noaberschap

“Wat betreft ‘noaberschap’ steekt Borne er, vergeleken met omliggende gemeenten, met kop en schouders ver bovenuit. Borne is het leukste dorp van Overijssel. Het valt ons op dat Bornenaren een hecht netwerk om zich heen hebben en zich bekommeren om elkaar. Dat zien we niet overal”, aldus Joke Boevink.

AUDIO Ouderen kunnen verhaal kwijt bij Thuisbelmaatje Borne

AUDIO Ouderen kunnen verhaal kwijt bij Thuisbelmaatje BorneThuisbelmaatje is een initiatief van Welzijn Ouderen Borne – Wijkracht Borne. Professionals en vrijwilligers werken samen om oudere inwoners extra te ondersteunen. Welzijn adviseur Joke Boevink vertelt.Lees het verhaal op www.borneinbeeld.nl: bit.ly/2xHs1Xu

Geplaatst door RTV Borne / 1Twente Borne op Dinsdag 31 maart 2020

Interview: Peter Jan Schoonen
Tekst: Pauline Idzerda
Montage: Michel van der Voort
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *