AUDIO Interview Jan Pierik – wekelijkse update coronacrisis

“Ik zou tegen alle inwoners zeggen: Hang de bevrijdingsvlag uit. Je brengt daarmee hulde aan de helden van toen en de kanjers van nu.”

Het is vandaag 75 jaar geleden dat Borne is bevrijd maar tevens is deze dag ook een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Borne door de fatale gevolgen van het coronavirus.

Hulde

Jan Pierik: “Dit is wel heel merkwaardig. Het was een markante datum er zouden dit weekend veel festiviteiten plaatsvinden. Dat kon niet doorgaan en daarom heeft een klein groepje mensen in een week tijd het initiatief genomen om een speciale bevrijdingsvlag te ontwerpen. De vlag is bedoeld als hulde aan de zorghelden van nu en de kanjers van toen. Ik ben er trots op dat het in Borne lukt ook in zulke moeilijke omstandigheden toch weer zoiets tot stand te brengen.”

Essentie dagelijks leven

“ Dat zie je zeker en dat is daar een sprekend voorbeeld van. Ook in de afgelopen week hebben we veel initiatieven gezien die op een creatieve manier antwoord geven op bijzonder moeilijke omstandigheden, zoals het Belmaatje van Wijkracht, het verzamelen van voedselpakketten, de kerkdiensten die online verzorgd worden, mensen die actief worden en proberen de essentie van het dagelijkse leven overeind te houden.”

Droevige tijden

“ Dat is best wel ingewikkeld en zeker nu er zoveel mensen in Borne overlijden aan het virus. Mijn rol van burgervader neem ik graag op me om te laten zien dat we er als gemeente ook zijn in droevige tijden. De omstandigheden zijn nu zo dat ik niet meer automatisch krijg te horen wanneer er iemand overlijdt aan corona. Aan het begin van deze week is er dan ook contact opgenomen met huisartsen of ze aan mij willen doorgeven wanneer hier sprake van is. Als de familie het op prijs stelt, neem ik dan contact met ze op. “

Pater Edgar Koning

” Afgelopen dinsdag voelde ik me helemaal leeg. Ik had die ochtend te horen gekregen dat ook mijn eigen zwager in het ziekenhuis was opgenomen met corona. De dag ervoor overleed zijn vader, dus ook in mijn eigen familiekring komt corona nu dichtbij. Daarna kreeg ik het nieuws te horen over de dood van pater Edgar Koning. Dat raakt je diep en tegelijkertijd moet ik invulling blijven geven aan mijn rol als burgervader. Een nacht slapen kan dan wonderen doen. Nu gaat het goed met mij. Soms moet je even diep gaan, dat hoort ook bij het leven, maar de veerkracht is er ook, ik ben weer volop aanwezig.”

Belangrijkste ontwikkelingen

“ De uitkomst van het laatste kabinetsberaad is dat de maatregelen verlengd worden tot 28 april. Dat heeft veel impact op bedrijven, op scholen, op de zorg. We hebben ook vanuit het college en vanuit ons ambtenarenapparaat veel lijnen uitstaan naar al die verschillende sectoren en we willen daar zo goed mogelijk invulling aan geven. Er wordt denk ik op een goede manier invulling gegeven aan dat wat door ons wordt gevraagd. We proberen ook veel regelingen actief te maken, zoals bijvoorbeeld de Tozo-regeling voor ondernemers. Daar maken al veel 585 mensen gebruik van, waaronder 34 ondernemers uit Borne. Verder denken we als college na over bijvoorbeeld sport en welzijn en hoe we daar iets mee kunnen doen. Volgende week hopen we in het college hier meer helderheid over te krijgen.”

“Aan het begin van de coronacrisis is afgesproken met de fractievoorzitters dat we zeker niet tot 6 april zouden vergaderen. De raadsvergadering van 7 april gaat dan ook niet door. Het kabinet heeft nu een spoedwet in behandeling om digitaal te vergaderen. Ik denk dat wij de voorkeur hebben om op een later tijdstip toch te vergaderen in een ‘ruimere’ vergaderopstelling. Daar gaan we volgende week afspraken over maken die waarschijnlijk tot na de zomer gaan gelden. “

Tot slot wil Pierik nog tegen alle Bornenaren zeggen: ” Hang de bevrijdingsvlag uit. Je brengt daarmee hulde aan de helden van toen en de zorgkanjers van nu.”

AUDIO Interview Jan Pierik – update coronacrisis

AUDIO Interview Jan Pierik – wekelijkse update coronacrisisBurgemeester Jan Pierik praat ons bij over de afgelopen week en hij vertelt ons wat er op de rol staat voor de komende periode: “Ik zou tegen alle inwoners zeggen: hang de bevrijdingsvlag uit. Je brengt daarmee hulde aan de helden van toen en de kanjers van nu.”Lees het hele interview op www.borneinbeeld.nl: bit.ly/2UDMbuE

Geplaatst door RTV Borne / 1Twente Borne op Vrijdag 3 april 2020

Interview en Montage: Erik Veltkamp
Tekst: Pauline Idzerda
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *