AUDIO Interview Ivar Hoekema – Borne Beweegt

Ivar Hoekema is de eigenaar van Borne Beweegt. In dit interview bespreken we met Ivar de consequenties van de Corona crisis voor hem als ondernemer, krijgen we tips voor bewegen én horen we het laatste nieuws over de recente vernielingen in Borne: drie van de vijf daders hebben zich gemeld.

Eind 2017 startte Ivar Hoekema met een nieuw buitensportinitiatief ‘Borne beweegt’. Vanwege het coronavirus moest ook hij zijn activiteiten staken. Ondanks het ‘zware weer’ blijft de ondernemer ook zon zien en spoort hij jong en oud aan om juist in deze tijd fit te blijven. Onlangs kreeg hij ookte maken met vandalisme op het buitensportterrein. Via social media deed hij een oproep om de daders te vinden. Inmiddels is hierover meer bekend.

Waar staat ‘Borne beweegt’ voor?

“We richten ons voornamelijk op buitensportactiviteiten voor mensen. Daarnaast geven we ook trainingen aan bedrijven en sportverenigingen. Het doel is fitter te worden en het creëren van plezier in bewegen.”

Hoe noem je deze buitenactiviteit?

” Het wordt Outdoor crossfit genoemd waarbij er een mix wordt gemaakt van alle facetten van sport, zoals het ontwikkelen van kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, coördinatie.”

Wat is de gemiddelde leeftijd van de sporters?

” Dat varieert. We hebben verschillende trainingsgroepen waaronder een jongerengroep van 10 tot 16 jaar tot aan een 50-plusgroep van 50 tot 75 jaar. Afgelopen zaterdag zouden we nog een sport evenement hebben voor de 50+ groep maar dit kon vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Wanneer dit voorbij is hopen we ook deze groep ook weer in beweging te krijgen.”

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor jou en ‘Borne beweegt’?

“Dat heeft best wel grote gevolgen. Ik probeer met de dag te leven. In de beginfase van deze crisis hebben we alle groepstrainingen moeten opschorten omdat ons terrein op gemeentelijk terrein ligt. Vervolgens zijn we in kleine groepjes met de nieuwe voorzorgsmaatregelen in ons achterhoofd uitgeweken naar andere plekken. Echter, de laatste maatregelen zorgen ervoor dat onze activiteiten stil zijn komen te liggen. We proberen onze leden te compenseren op een manier die voor ons nu het beste lijkt door het uitdelen van trainingsmaterialen die ze mogen gebruiken en het toesturen van een trainingsprogramma.”

Wat voor financiële consequenties heeft het stilleggen van de activiteiten voor jullie?

” Dit heeft grote gevolgen. Momenteel zijn alle inkomsten weg en is het saldo nul. Nu scheelt het dat ik een aanbieder ben van buitensport maar de kosten lopen natuurlijk wel door, zoals de huur van garages, verzekeringen en dagelijkse privékosten.”

In Borne is nu sprake geweest van incidenten waar jongeren vernielingen hebben aangericht. Dat is ook op jullie terrein gebeurd?

” Dat klopt. In de afgelopen weken was me al opgevallen dat er sprake was van activiteit van ongenodigde gasten op het terrein. Dat was al voor de coronacrisis. Het viel me op dat er materiaal was verschoven en dat er sprake was van lichte schade daaraan. Op basis daarvan heb ik alle materialen verplaatst naar garages. Toen kwam de crisis en vrij snel trof ik weer sporen aan van vernieling, zoals kapotte tuinstoelen van de Jeu de Boules vereniging en vernielingen aan het nieuwe gazon.”

Wat hebben jullie gedaan om achter de daders te vinden?

” We hebben hiervan melding gemaakt op social media en mensen gevraagd om tips. Hieraan is meteen gehoor gegeven. Het zou gaan om vijf daders. Het laatste nieuws is dat zich drie jongens van het vijftal hebben gemeld. Er zijn nu ook namen bekend. Ik heb gisteravond contact gehad met de politie. In overleg met hen hebben we besloten geen aangifte te doen als de schade onderling opgelost kan worden. Daarbij denken we ook aan werkzaamheden die ter compensatie kunnen worden uitgevoerd voor de Jeu de Boulesvereniging.”

Door de coronacrisis kan ook onder jongeren de verveling toeslaan. Welke tips heb jij voor ze?

” Nu het sporten ook wegvalt, is dat lastig. Jongeren vinden het over het algemeen lastiger om individueel te sporten. Als ik terugkijk op mijn eigen jeugd, was ik veel aan het sporten en gamen. Dat hield mij actief op een dag. Ik zou jongeren willen aanraden om toch te blijven bewegen. ‘Borne beweegt’ heeft een gratis trainingsprogramma beschikbaar gesteld dat te vinden is op de website. Wanneer de verveling toeslaat, ga dan tijd investeren in jezelf, lekker bewegen, probeer fit te blijven, sterk te worden, boeken te lezen, af en toe een spelletje te spelen op de Playstation en misschien zelfs een bordspel met je ouders. Blijf actief.”

Tot slot, wil je nog iets zeggen aan mensen in deze crisistijd?

” Ik wens iedereen veel sterkte toe. Deze tijd vraagt mentaal veel van mensen, ik zou zeggen probeer ook te relativeren. Het is belangrijkste is om fit te blijven. Zoek de zon op maar niet in groepen. Je kunt ook van de zon genieten in de achtertuin.”

AUDIO Interview Ivar Hoekema – Borne Beweegt

AUDIO Interview Ivar Hoekema – Borne BeweegtIvar Hoekema is de eigenaar van Borne Beweegt. In dit interview bespreken we met Ivar de consequenties van de Corona crisis voor hem als ondernemer, krijgen we tips voor bewegen én horen we nieuws over de recente vernielingen in Borne.Interview: Erik VeltkampMontage: Michel van der VoortEen productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geplaatst door RTV Borne / 1Twente Borne op Dinsdag 24 maart 2020

Interview: Erik Veltkamp
Montage: Michel van der Voort
Een productie van RTV Borne, powered by 1Twente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *