Afscheid van meester Jos en juffrouw Lineke

Twee zeer bevlogen onderwijzers namen afscheid van basisschool De Wheele.

Jos Boomkamp en Lineke Flikweert hebben respectievelijk liefst 42 en 46 jaar met ziel en zaligheid in het basisonderwijs gewerkt, maar gaan nu genieten van hun pensioen. Jos eerst 23 jaar in Haaksbergen en daarna in Borne. Lineke, afkomstig uit Zeeland en opgegroeid in de Noordoost Polder is na de Pabo in Zwolle in Borne aan de slag gegaan. Ze zijn beiden altijd in het basisonderwijs werkzaam gebleven en hebben nooit de behoefte gehad eens wat anders te doen. “Het is gewoon veel te leuk om te doen”, zeggen ze eendrachtig.

Daar waar Jos met pré-pensioen gaat is Lineke met ‘verlaat’ pensioen gegaan. Ze vond het mooier om met de zomervakantie als leerkracht te stoppen dan midden in het schooljaar en heeft daarom nog 10 maanden doorgewerkt. Om langzaam af te bouwen heeft ze de laatste twee jaar als onderwijs-assistent gefunctioneerd.

Vrijdagmorgen werd er door de coronacrisis enigszins verlaat afscheid van hen genomen. Ook kan er geen officiële afscheidsreceptie worden gehouden maar daar malen beide leerkrachten niet om. De ontvangst door de kinderen en beider collega’s maakte dat meer dan goed.

Op de vraag of er in die ruim 40 jaar veel veranderd is hebben ze beiden hetzelfde antwoord. “De administratieve rompslomp is enorm toegenomen. In het verleden kon je gewoon om 4 uur naar huis”. “Ook ging je toen nog op huisbezoek bij alle ouders”, aldus Lineke. Jos vindt dat de kinderen al die tijd spontaan zijn gebleven. “Ze zijn nu mondiger maar dat hoeft niet negatief te zijn”.

Ze werden met een ‘aju-paraplu’ opgehaald en tijdens een rondgang langs de klaslokalen met witte zakdoeken, overgewaaid van de voetbaltribunes, uitgezwaaid, Het was een feestdag voor de kinderen met onder andere een spelcircuit en een opblaas-stormbaan.

foto en tekst met dank aan bornse courant