AED initiatief laat zich niet klein krijgen door corona

De loterij voor Stichting Twente Hart Safe gaat gewoon door

Maanden van voorbereiding gingen eraan vooraf, het opzetten van een eenmalige goede doelen loterij voor Stichting Twente Hart Safe. Bijna was alles rond en toen kwam Corona. Uitstellen, stoppen of doorgaan, dat was de vraag voor de organisatie.

Op 46-jarige leeftijd werd Henk Poort 3 keer getroffen door een Hartstilstand. Toevallig was de ambulance al ter plaatse en mede door dit snelle ingrijpen heeft Henk het overleefd. Een wonder zo noemt hij het zelf. Het had ook anders af kunnen lopen zoals bij Henks vader, die is op 42 jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Dit zette Henk aan het denken en hij voelde zich geroepen om hier iets mee te gaan doen. 13 jaar geleden richtte Henk Poort Stichting Twente Hart Safe op, deze stichting zet zich vrijwillig in voor een hartveilig Twente. In deze 13 jaar heeft de stichting al veel van zijn doelen bereikt, maar helemaal tevreden zijn ze nog niet. Nederland heeft nog steeds een drastisch tekort aan AED’s. Wekelijks krijgen 300 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis, de inzet van burgerhulpverleners en AED’s heeft zich afgelopen jaren positief bewezen. Waarom is er dan nog zo’n drastisch tekort?

Tijdens een gesprek met enkele Twentse ondernemers vertelde Henk over dit tekort aan AED’s en het ontbreken van overheidssteun. Henk was er helemaal klaar mee en vond dat er in 2020 echt iets moest veranderen. De ondernemers waren het helemaal met hem eens en dachten dit moet anders kunnen, tijdens dit gesprek is het idee voor een goede doelen loterij ontstaan. Zij hebben besloten Henk te helpen geld in te zamelen voor zijn Stichting Twente Hart Safe en hebben de organisatie van de loterij op zich genomen.

Het opzetten van zo’n loterij vergt uiteraard de nodige tijd en voorbereiding. Het belangrijkste hierbij is uiteraard de vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit, de aanvraag was net in behandeling en toen kwam Corona. Uitstellen, stoppen of doorgaan, dit was letterlijk de vraag aan de organisatie. Reclame maken op evenementen, het verspreiden van flyers, de corona uitbraak zal veel van de plannen veranderen. Na veel overleg is er besloten door te gaan met het plan, en ons niet te laten verslaan door Corona. ‘Samen zijn wij aan het plan begonnen en samen zullen wij er een succes van maken. Wij vinden het onderwerp te belangrijk om uit te stellen’. Eind maart heeft de Nederlandse kansspelautoriteit ons de vergunning verleend en een Notariskantoor uit Enschede voert op 31 oktober 2020 de trekking uit.

Naast dit papierwerk moest er uiteraard een prijzenpakket gekozen worden, en dat is zeker goed gelukt. De hoofdprijs van de Hartloterij geeft je spontaan hartkloppingen : Een droomauto naar keuze t.w.v. 100.000 euro uit te zoeken bij Firstgear Cars te Almelo. Of je nu kiest voor een sportauto een SUV of een luxe sedan, het is allemaal mogelijk. Daarnaast zijn er nog 9 fantastische prijzen te winnen waaronder een wooncheque t.w.v. 10.000 euro te besteden bij Maison Manon te Enschede en diverse fashioncheques.

Uiteindelijk staat er een heel mooi initiatief, apetrots is Henk dan ook op de Hartloterij en het liefst schreeuwt hij het van de daken af, maar helaas als zwaar hartpatiënt zit Henk Poort in deze corona tijd in thuisquarantaine. Door de corona is ook de reanimatieprocedure veranderd, er mag bijvoorbeeld geen mond-op-mond beademing meer worden gegeven, hierdoor is de inzet van AED’s nog belangrijker geworden. Door corona is er een heel andere situatie ontstaan, aanpassen en doorgaan dat is ons motto geworden. Alleen samen kunnen wij een verschil maken en levens redden.

In totaal zijn er 9999 loten te koop, een lot kost 100 euro en er zijn 10 fantastische prijzen te winnen. Wij hebben alle hulp nodig om alle loten te verkopen. Gaat uw hart ook sneller kloppen van dit initiatief of van deze fantastische prijzen ga dan naar Hartloterij.nl en koop een lot.

tekst en foto met dank aan de week van borne