75 jaar bevrijding in speciale uitgave Boorn en Boerschop“Donderend was het steeds nader komend geluid der mitrailleurs. Het schieten was niet van de lucht. Doch plotseling door het geraas en geschiet klinkt de blijde kreet: De Tommy’s! Nu verloren alle menschen hun voorzichtigheid uit het oog. Alles snelde naar buiten, groot en klein, jong en oud, baby’s op moeders arm, ouden van dagen langzaam voortstrompelend. Toen brak ook in mij de wilde vreugde los. Ik holde, ik rende zoals nog nooit in mijn leven, naar de rondweg. Geen angst, geen voorzichtigheid nam ik in acht. O God de Tommy’s! Diepe ontroering en blijdschap maakten zich van mij meester. Dáár op nog geen tien meter afstand liepen de Tommy’s!”

Zo begint een van de vele verhalen die de afgedrukt staan in het themanummer van Boorn en Boerschop, een uitgave van de Heemkundevereniging. Het schrijverscollectief van de vereniging heeft gesproken met overlevenden en nabestaanden of heeft gebeurtenissen uit de oorlog onderzocht en beschreven. Al deze inspanningen zijn samengebracht in deze speciale editie die vanaf maart 2020 geheel in full color verkrijgbaar is. Om nog eens in aanloop naar 3 april, de werkelijke bevrijding van Borne, terug te kijken op deze woelige periode maar ook op de bevrijding na vijf lange jaren van onderdrukking.

Boorn en Boerschop is een magazine in full color, dat maar liefst 60 pagina’s telt, vol met herinneringen, foto’s, documenten en anekdotes over vijf jaar onderdrukking, maar vooral over het feest der bevrijding.

Het blad is verkrijgbaar bij Boekhandel Bruna aan de Grotestraat of bij Frans Edelijn, Blauwgras 69, en bij Annemarie Haak, Van Deinsestraat 33. Het kost 4 euro, graag met gepast geld betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *