2020 meest succesvolle jaar voor technieklessen Bouwmensen Twente

2020 was voor de technieklessen van Bouwmensen Twente hard op weg het meest succesvolle jaar te worden sinds de start in 2009. Vierenveertig klassen uit het basisonderwijs uit Borne, Tubbergen, Almelo en Twenterand hadden hun deelname aangekondigd. Dat werden er uiteindelijke vijfendertig. Want door de Coronacrisis moest ook deze activiteit worden stopgezet. ‘Maar in het nieuwe schooljaar pakken we de draad weer op’, aldus directeur Robert Herman van Bouwmensen Twente.

Jaren geleden ontwikkelde Bouwmensen Twente (opleidingsbedrijf van zo’n 70 bouwondernemingen in Almelo en omstreken) een speciaal pakket workshops voor kinderen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs. Het opleidingsbedrijf wilde daarmee een bijdrage leveren aan de promotie van het technisch onderwijs. Dat was destijds heel erg noodzakelijk, omdat veel te weinig jongeren kozen voor een technisch beroep en het bedrijfsleven grote tekorten aan arbeidskrachten vreesde.

Anno 2020 kiezen wel steeds meer jongens en meisjes voor een technische studie, maar naar de smaak van het bedrijfsleven nog altijd te weinig. Dat vindt ook Bouwmensen Twente, dat zelf weliswaar het aantal leerling bouwvakkers flink ziet toenemen, maar nog altijd te weinig om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Daarom blijft ze ook op tal van manieren meewerken aan de promotie van de technieksector in het algemeen en de bouwsector in het bijzonder.

De workshops (ook wel technieklessen genoemd) die Bouwmensen Twente ontwikkelde/ontwikkelt zijn altijd in het opleidingscentrum aan de Veldkampsweg in Almelo. Daar kunnen kinderen kiezen uit de meest uiteenlopende opdrachten op het gebied van elektra, metaal, aerodynamica, bouw, energie en transport en ontdekken hoe breed techniek is, hoe leuk en interessant. Bij het uitvoeren van alle opdrachten krijgen kinderen hulp van een groep van 40 gepensioneerde vakmensen uit tal van sectoren. Zij helpen hen – met engelengeduld – met het maken van vogelhuisjes, gsmhouders, grijpvingers, armbanden, zeilbootjes, dokter bibberspelletjes, knikkertorens, dobbelstenen en sleutelhangers (en meer).

Het aantal klassen dat naar Bouwmensen Twente toekwam voor de workshops stabiliseerde rond de 30 klassen in de jaren 2016, 2017 en 2018, maar schoot vorig jaar al omhoog naar 38 klassen en 924 leerlingen. Dit jaar zat de vaart er helemaal in en rekende Bouwmensen op bijna 1100 meisjes en jongens uit het basisonderwijs. Dat mooie aantal gaat niet meer gehaald worden, want na 750 kinderen moet Bouwmensen Twente op advies van het RIVM stoppen met de bijeenkomsten. De kinderen van de Aegidiusschool uit Hertme en de Jan Ligthartschool uit Borne waren nog op tijd.   ‘Heel erg jammer dat de andere scholen niet meer kunnen komen’, vindt directeur Robert Herman, ‘maar we willen geen enkel risico nemen. Temeer onze gepensioneerde vakmensen die helpen, allemaal op leeftijd zijn.’

In het nieuwe schooljaar 2020/2021 biedt Bouwmensen Twente de technieklessen opnieuw aan voor de groepen zeven en acht van het basisonderwijs. Scholen kunnen zich daarvoor al aanmelden op info@bouwmensentwente.nl, met vermelding van techniekles. Bellen kan ook 0546 828052.

tekst en foto met dank aan de week van borne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *